Dvorac Mont Saint Michel jedno od najljepših mjesta u Francuskoj

Jedan od spektakularnijih dvoraca svijeta nalazi se u francuskoj Normandiji.

Čuveni dvorac Mont Saint Michel inače je okružen pijeskom, a zahvaljujući plimi i oseki povremeno se “pretvarao” u otočić. No, Francuzi su, kako bi ga u potpunosti pretvorili u otok, utrošili deset godina i gotovo 200 miliona eura.

Smješten u francuskoj regiji Normandija, Mont Saint Michel privlači pažnju svojom arhitekturom koja podsjeća na srednji vijek.

Jedna od najvažnijih karakteristika Mont Saint Michela, historijskog poluostrva koje se nalazi na obali La Manchea, jeste da je jedno od mjesta gdje je plima najjasnije vidljiva u svijetu poslije Kanade.

Mnoge zgrade unutar kompleksa potječu iz 13. stoljeća i izvrstan su primjer gotičke arhitekture. Srednjovjekovni dvorac izgrađen od granita dobro odolijeva vremenu i privlači brojne turiste iz svih krajeva svijeta.

Stoljećima jedan od glavnih evropskih hodočasničkih odredišta, ovaj otok prepoznao je i UNESCO te ga je 1979. godine svrstao na popis svjetske baštine.

Mont Saint Michel je jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija u Francuskoj izvan Pariza. Milioni posjetitelja dolaze svake godine kako bi vidjeli ovaj izvanredni podvig srednjovjekovne arhitekture koji se ne smatra isključivo dvorcem.

Radi se o utvrđenom gradu i jednom od rijetkih mjesta u Francuskoj koje je sačuvalo svoje srednjovjekovne zidine i stari sistem odbrane.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)