UKC Tuzla: Svjetski dan podrške osobama s epilepsijom

Širom svijeta, 26. mart – „Ljubičasti dan“ se obilježava kao Dan podrške oboljelima od epilepsije. Tim povodom u Klinici za neurologiju UKC Tuzla održana je konferencija za novinare s ciljem podizanja svijesti javnosti o epilepsiji i ukazivanju na važnost upoznavanja sa osnovnim simptomima ove bolesti.

Učesnici konferencije su bili: prim. dr. med.sc. Larisa Kovačević, šef Odjeljenja za opštu neurologiju, mr. med.sc. Lejla Zonić, specijalista neuropsihijatrije, dr Leila Avdić, specijalista neuropsihijatrije i Nermin Mešić, glavni medicinski tehničar Klinike za neurologiju.

Tokom trajanja konferencije istaknuto je da je epilepsija oboljenje koje se pominje u najstarijim medicinskim spisima, a danas se smatra za skup bolesti koju karakteriziraju povremeni napadi koji privremeno narušavaju uobičajene moždane funkcije. Znatno je češća no što se to donedavno smatralo, a može zahvatiti osobe svih životnih dobi.

Prema riječima prim. dr. med. sc. Larise Kovačević, epilepsija predstavlja hronični poremećaj koji se mora pratiti tokom cijelog života oboljelog čak i kad bolest uđe u tzv. stanje mirovanja. Uzroci epilepsije mogu biti brojni poremećaji središnjeg živčanog sistema, ali su potrebni detaljniji neurološki pregledi i obrada kako bi se postavila konačna dijagnoza epilepsije.

“U Bosni i Hercegovini trenutno imamo registrovanih 14 370 pacijenata, od čega je u Federaciji Bosne i Hercegovine 8370 pacijenata. U 2023. godini u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla tretirana su 1803 pacijenta. Epilepsija je jedna ozbiljna bolest koja zahtijeva dugotrajnu terapiju, stalni monitoring i praćenje pacijenta. Većina novih antiepileptičkih lijekova koji optimiziraju terapiju epilepsije se nalazi na esencijalnoj listi Tuzlanskog kantona”, istakla je prim. dr. med. sc. Larisa Kovačević.

Klinika za neurologiju UKC Tuzla u cilju pružanja podrške osobama s epilepsijom od 2011. godine obilježava Ljubičasti dan raznim aktivnostima između kojih su i posjete osnovnim i srednjim školama. “Želja nam je da podignemo svijest i znanje o ovom oboljenju, njegovim osnovnim simptomima, kao i načinima na koje se oboljelima može pomoći”, rekla je dr. Lejla Zonić.

Na konferenciji za novinare dr Leila Avdić najavila je da je za nedjelju, 24. marta 2024. godine, u Tržnom centru BCC Tuzla, planirano druženje uz ples, ali i edukaciju za građane uz podjelu promotivnog materijala i prigodnih poklona u povodu Ljubičastog dana.

(TIP)