Napad u Moskvi: Broj mrtvih porastao na 62. Više od 145 ranjenih

U terorističkom napadu u koncertnoj dvorani “Crocus City Hall” na sjeverozapadu Moskve, prema posljednjim informacijama, poginulo je više od 60 ljudi, a više od 100 je ranjeno, prenosi “Sputnik”.

Prema video snimcima, vatru su naoružane osobe otvorile i u lobiju koncertne dvorane i u samoj sali prije koncerta. Pucali su i na ljude koji su u lobiju pokušavali da napuste zgradu. „Ljudi u sali su legli na pod da izbjegnu pucnjavu, ležali su 15-20 minuta, nakon čega su počeli da izlaze”, rekao je dopisnik RIA Novosti.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopćilo je da je riječ o terorističkom napadu.

Islamska država preuzela odgovornost za napad

Islamska država preuzela je putem svog Telegram kanala odgovornost za napad. 

“Borci Islamske države napali su veliko okupljanje kršćana u predgrađu ruske prijestolnice Moskve, ubivši i ranivši stotine te prouzročivši veliko razaranje mjestu prije nego što su se sigurno povukli u svoje baze”, istaknuli su. 

Šef FSB-a izvijestio je Putina o pritvaranju 11 osoba, uključujući sva 4 terorista izravno uključena u teroristički napad na Crocus, izvijestio je Kremlj, prenose RIA Novosti.

SAD: Imamo podatke koji potvrđuju da je napad u Moskvi izvela Islamska država

Sjedinjene Države imaju obavještajne podatke koji potvrđuju odgovornost islamske države za smrtonosnu pucnjavu na koncertu u blizini Moskve, izjavila su dva američka dužnosnika, objavila je Hina.

Dužnosnici su rekli i da su Sjedinjene Države upozorile Rusiju posljednjih sedmica na mogućnost napada.

“Ranije ovog mjeseca američka vlada je imala informacije o planiranom terorističkom napadu u Moskvi, koji bi mogao biti usmjeren na velika okupljanja, uključujući koncerte, što je potaknulo State Department da javno upozori Amerikance u Rusiji”, rekla je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Adrienne Watson.

“Američka vlada također je podijelila ove informacije s ruskim vlastima u skladu sa svojom dugogodišnjom politikom ‘dužnosti upozorenja'”, rekla je.

(TIP/Foto: Agencija Anadolija)