Dvadeset i dva slobodnomisleća intelektualca iz Tuzle osnovali Tuzlanski akademski klub

U Tuzli su predstavljeni rad i ciljevi novoosnovanog Udruženja “Tuzlanski akademski klub. Kako su naveli, dvadeset i dva slobodnomisleća intelektualca odlučilo je da na principima demokratskih vrijednosti, znanstvenih saznanja, istine i objektivnosti osnuje ovo udruženje građana.

“Namjera je da se okupi značajan broj obrazovanih, iskusnih, moralnih ličnosti svih specijalnosti, društvenih i prirodnih znanosti koji posjeduju znanja, iskustvo i energiju. Ta nova društvena energija na Tuzlanskom kantonu u suradnji sa sličnim udruženjima u aktualnim okolnostima permanentne i duboke krize na svim razinama vlasti, ima namjeru poticati i koordinirati aktivnosti članstva na ostvarivanju djelatnosti udruženja, prije svega kreiranju autoritativnih i stručnih prijedloga i razvojnih projekata iz raznih oblasti života građana te mobilizaciji građanstva i promocije dijaloga u funkciji iznalaženja društveno-poželjnih oblika rješenja komunalnih, infrastrukturnih i drugih problema u vezi sa kvalitetom življenja u gradu Tuzli i šire, posebno poticanja građanskog aktivizma”, ističu iz Tuzlanskog akademskog kluba.

Smatraju da je alarmantna je nesigurnost i nemir građana.

“Akumulirale su se neizvjesnosti, saznanja i zvanični izvještaji o stanju korupcije, problemima i nagomilanim slabostima u obrazovanju, zdravstvu, sigurnosti. Nužda nas je natjerala da se otvoreno, slobodno, izravno razmišlja o uzrocima tog stanja, traže rješenja, traži izlaz iz ove sve složenije , bolje rečeno alarmantne situacije”, stoji u priopćenju.

S obzirom da je sloboda govora u stagnaciji, da je sve više lažnih vijesti i dezinformacija koje se smišljeno nude javnosti, iz Tuzlanskog akademskog kluba ističu da žele biti na strani istine.

“Za inventivno i produktivno bitisanje ove udruge i ideje, nužna je primjerena suradnja medija. Ne možemo šutjeti i nijemo promatrati što se dešava i kako društvo nazaduje i propada, kako korupcija i organizirani kriminal i samovolja otuđenih centara moći urušavaju skupo, krvlju plaćenu slobodu i državu. Ne treba sjediti i čekati da netko drugi naše nagomilane probleme rješava. Mora biti individuâ, slobodno mislećih ljudi iz civilnog miljea i intelektualaca iz društvenih i prirodnih znanosti koji će naprosto analizirati, osmisliti i ponuditi principe rješavanja istih, prije svega vladavine zakona i ljudskih prava i sloboda”, poruka je članova i rukovodstva Tuzlanskog akademskog kluba.

(TIP/Izvor: hrvatskiglasnik.ba)

2 komentara

Komentari su zatvoreni.