Stranke Trojke povodom otvaranja pregovora: Otvorili smo razlog za ostanak i povratak u BiH!

Povodom otvaranja pristupnih pregovora BiH s Evropskom unijom, zajedničkim saopštenjem oglasile su se stranke Trojke. Pozdravljaju otvaranje: Okrenuli smo BiH u pravom smjeru!

„Otvaranje pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom spada među najznačajnije političke odluke za budućnost naših građanki i građana još od sticanja nezavisnosti. Ponosni smo što smo bili ona politička snaga koja je težinu donošenja ove odluke iznijela na svojim leđima. Progres koji će uslijediti i koji će donijeti korist svim stanovnicima BiH će biti najbolja satisfakcija za odgovoran i predan rad i uloženi trud.”

Nakon godina zastoja na evropskom putu i posljedičnog skepticizma, sad ponovo imamo evropski entuzijazam i optimizam koji je obostran kad je riječ o BiH i EU. To znači našu pojačanu saradnju na ispunjavanju uslova koji vode konačnom članstvu.

Na tom putu Bosnu i Hercegovinu očekuju brojni izazovi, ali također politička, tehnička i finansijska podrška Evropske unije. Brojne su koristi država od otvaranja pregovora. Zemlje regiona su imale veliku korist od otvaranja pregovora, posebno u smislu bržeg i efikasnijeg povlačenja sredstava iz fondova i putem grantova koja se mjere milijardama eura.

Rekonstrukcija željeznica, energetska efikasnost, osnaživanje poljoprivrede, digitalizacija administrativnih usluga, inkluzivno obrazovanje, osnaživanje pravosuđa, borba protiv korupcije, poboljšanje zdravstvenog sistema – samo su neki od benefita koje će naše građanke i građani osjetiti u procesu pregovora za članstvo.

To znači da će imati sve manje razloga zbog kojih odlaze u zemlje EU, a sve više razloga za ostanak. Razlike između BiH i zemalja EU počet će ubrzano da nestaju.

Također, jako je važno naglasiti da je EU budućnost zajednička budućnost svih naših građanki i građana bez obzira u kojem dijelu BiH žive i kako se izjašnjavaju. Postoji konsenzus ogromne većine da Bosnu i Hercegovinu žele vidjeti u EU. To je nesumnjivo glavna motivacija za rad na daljnjem približavanju EU svakom onom političaru kojem je interes građana na prvom mjestu.

Probudili smo nadu koja ima racionalno pokriće. Šta god skeptici rekli, poručujemo: Okrenuli smo BiH ka pravom cilju!”

(TIP/Foto: Arhiva)

Komentar

Komentari su zatvoreni.