Evropsko vijeće odobrilo početak pregovora s BiH

Evropsko vijeće odobrilo je otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, zvanično je potvrdio predsjednik Vijeća Charles Michel. 

“Evropsko vijeće upravo je odlučilo da otvori pregovore o pristupanju sa Bosnom i Hercegovinom. Čestitamo! Vaše mjesto je u našoj evropskoj porodici. Današnja odluka je ključni korak naprijed na vašem EU putu. Sada slijedi nastavak teškog rada, kako bi Bosna i Hercegovina stabilno napredovala, u skladu sa željama vaših ljudi”, naveo je Michel na društvenoj mreži X.

Šefovi država i vlada država članica odlučivali su danas o početku pregovora s Bosnom i Hercegovinom na osnovu preporuke Evropske komisije, koja je prošle sedmice objavila izvještaj u kojem je zaključila da BiH u dovoljnoj mjeri ispunjava uvjete za otvaranje pregovora.

Forto: Evropsko vijeće dalo zeleno svjetlo, ovo je historijski moment

„Ovo je historijski moment. Tek sad počinje veliki posao, ali imamo kurs prema Briselu koji smo čekali“, istakao je Edin Forto, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i predsjednik Naše stranke.

Naveo je da se mora usvojiti pregovarački okvir, a prije toga i plan rasta, koji će, kaže, nama otključati, ne samo reforme, nego i značajna sredstva.

„Nakon toga počinje skrining, jako puno je posla na proljeće, ali trebamo tome da se radujemo“, poručio je on.

Upitan jesu li uslovi oni dobro poznati, zakon o sudovima i izborna reforma, odgovorio je:

„Suštinski na sastanku koji smo jučer imali s komesarom za proširenje, koji je predložio ovakvu odluku – on tvrdi da moramo usvojiti zakon o sudovima jer smo napravili taj kompromis da to bude apelaciono odjeljenje umjesto odvojenog suda, što suštinski ne mijenja ono što treba da se ispuni – dvostepeno odlučivanje, što je evropski standard. Bez tog zakona neće nijedan od ovih koraka se desiti“, pojasnio je.

Napominje da je izborna reforma u 14 prioriteta. „Posebno onaj dio o integritetu. Izborna reforma u onom dijelu zaštite izbornog procesa je ključ“, naveo je Forto.

Nema tabu tema

Prema njegovim riječima, sve zemlje članice koje su bile kandidatkinje, morale su mijenjati i ustave.

„Jako je bitno da shvatimo da sada nema više tabu tema. Implementacije presuda, pitanje hrvatskog člana Predsjedništva koje je broj tema HDZ-a, o svemu se mora razgovarati. A kako ćemo se dogovoriti na kraju, to još uvijek ne znamo. Ali mora biti u skladu s evropskim standardima. Sada više ne pregovaramo toliko između sebe, već s nečim puno većim od nas“, istakao je Forto.

Dodao je da vladajuća koaliciji može biti ponosna da je, kako kaže, izgurala nešto što je prije godinu dana možda bilo i nemoguće.

„Opozicija je u pravu da je ovo prilika koja se desila u geopolitičkom momentu, međutim, vrlo dobro znamo da smo imali puno prilika i ranije koje nismo iskoristili. Zato nije stvar jedne vlasti koji su vanjski faktori. Bitno je da smo mi spremni zgrabiti svoju priliku i to smo učinili“, kategoričan je on.

Komšić: Odlična vijest za našu zemlju, hvala Evropskoj komisiji i zemljama članicama EU

Odluka Evropskog vijeća da odobri otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom je odlična vijest za našu zemlju. Hvala Evropskoj komisiji i zemljama članicama Evropske unije što su prepoznale važnost trenutka za Bosnu i Hercegovinu, zapadni Balkan i Evropu.

Izjavio je to član Predsjedništva BiH Željko Komšić, komentirajući informacije iz Brisela da je Evropsko vijeće dalo BiH zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa EU.

-Svjesni smo da nas čeka ogroman posao i kako stvari stoje da više neće bit popuštanja i zaklanjanja iza trenutne geopolitičke situacije na evropskom kontinentu. U svakom slučaju ovo je važan trenutak za bosanskohercegovački put ka Evropskoj uniji – izjavio je Komšić za Fenu.

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Fena/Federalna.ba)