Dr.sc. Jasmina Klebić iz Tuzle: Kontinuirana edukacija društva ključna je za prevladavanje predrasuda

Dr.sc. Jasmina Klebić iz Tuzle istakla je važnost razumijevanja i podrške za osobe s Down sindromom.

Naglasila je da inkluzija u obrazovnom i društvenom okruženju igra ključnu ulogu u osiguravanju jednakih prilika za sve.

˝Pružanje podrške i razumijevanje ne samo da poboljšava kvalitetu života osoba s Down sindromom, već i stvara osjećaj pripadnosti i vrijednosti u društvu˝, kazala je Klebić.

Prema njenim riječima, kontinuirana edukacija društva ključna je za prevladavanje predrasuda i stvaranje prihvaćajuće i podržavajuće okoline za sve.

˝To uključuje podizanje svijesti o različitostima, uklanjanje stereotipa i promovisanje inkluzivnih praksi u svim sferama života. Dr.scJasmina Klebic naglašava da je svaka osoba, bez obzira na svoje sposobnosti ili razlike, važan i vrijedan član zajednice te da je važno raditi na tome da se to prepozna i uvaži˝, zaključila je Klebić.

Na Svjetski dan osoba s Down sindromom podsjećamo da djeca s Down sindromom trebaju redovne zdravstvene skrining procedure, redovnu imunizaciju i kvalitetnu pedijatrijsku brigu. Odrasli s Down sindromom trebaju provjeru zdravstvenog stanja prema propisanim standardima preventivne zdravstvene zaštite.

Down Syndrome International službeno je odredio 21. mart kao Svjetski dan osoba s Down sindromom, a UN prihvatio 2011. godine i time iskazao potporu zaštiti prava osoba s tim sindromom u cijelom svijetu posebno u zemljama u razvoju. Datum 21. mart simbolizira 3 reprodukcije 21. hromosoma, što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom.

Simbol Dana sindroma Down su rasparene (šarene) čarape. Kako pojašnjava Maida Agić iz Udruženja ‘Život sa Down sindromom FBiH’ u izjavi za Fenu, čarape kao simbol koriste se jer oblikom podsjećaju na hromosome, a šarene da ukažu na različitost, ‘a u suštini simboliziraju isto jer kakvog god dezena ili boje čarapa bila, ipak je čarapa’. Stoga, danas ljudi širom svijeta, mogu i na taj način iskazali podršku nastojanju osoba s tim sindromom da se što bolje integriraju u društvo. I tom simbolikom, možemo ih podržati svi.  

(TIP)