Akcijom sadnje drveća i ukrasnog bilja u Tuzli obilježen Svjetski dan šuma

U povodu obilježavanja Dana šuma i početka proljeća, u četvrtak je Grad Tuzla organizovao akciju sadnje crnogoričnog i bjelogoričnog drveća, ruža i cvjetajućih ukrasnih grmova na lokalitetima Slana Banja, Centralni gradski park i dvorište obdaništa Bambi.

Gradonačelnik Tuzle, dr. sc. Zijad Lugavić, učestvujući u akciji sadnje, izrazio je zadovoljstvo  urađenim te istaknuo važnost nastavka sličnih aktivnosti u budućnosti. “Moram da kažem da smo u ovoj akciji posadili oko 150 sadnica različitih vrsta crnogorice i bjelogorice, ruža i cvjetajućih ukrasnih grmova na Slanoj banji, Centralnom gradskom parku i oko 20 sadnica drveća u krugu obdaništa Bambi. Dakle, ukupno negdje oko 170 u nekoliko dana, a ovo je još jedan dokaz da Grad Tuzla želi da na ovakav način pokaže potrebu za daljom sadnjom i odgovornijim ponašanjem prema našem okolišu jer kroz sadnju svakog drveta mi činimo naš zrak čišćim i produžavamo život našoj planeti. Sa ovim aktivnostima ćemo nastaviti i u budućem periodu,” izjavio je gradonačelnik Lugavić.

Potpredsjednik Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Slađan Ilić, učestvujući u akciji podržao je ovu inicijativu i istaknuo podršku pozitivnim i dobrim projektima koje radi Grad Tuzla na čelu s gradonačelnikom, te je kazao: “I ličnim primjerom, ali i na pozicijama na kojima se nalazimo  možemo dosta stvari pomoći unaprijediti, to će se nastaviti raditi i u narednom periodu, ali ponavljam, osnovna i najvažnija stvar je da te inicijative i te aktivnosti, svi ti pozitivni potezi kreću iz lokalne zajednice iz našeg grada, a onda naravno idemo prema više nivoima da dobijemo što veću podršku, kako u  sredstvima, tako u svemu onome što će doprinijeti boljem životu građana i građanki Tuzle.”

Vijećnik Gradskog vijeća Tuzle, Mensur Alić, također je izrazio zadovoljstvo provedenom akcijom i naglasio kontinuirani rad na poboljšanju izgleda grada, te je istaknuo:”Ja sam ponosa kao i najstariji vijećnik u gradskom vijeću i sa najviše mandata. Također sam dio tima ovo koji vodi ovaj grad. Svaki dan je ovaj grad sve ljepši i ljepši a I  naravno učestvuje u svemu tome i moramo do kraja ići i da bi grad dobio sasvim novi izgled nego što je izgledao prije. Naravno i prije se radilo, a ne ovim tempom kojim se danas radi  i to je ponos i gradonačelnika i naš kao vijećnika i grada.”

Direktor JKP Komunalac, Admir Bećirović, naglasio je važnost doprinosa preduzeća u očuvanju zelenih površina grada. “Naša obveza je bila da organizujemo sadnju raznog cvijeća kako bi naš gradski park postao još zeleniji, i naravno da ćemo i u narednom periodu nastaviti ove aktivnosti i na drugim zelenim površinama u našem gradu,” izjavio je Bećirović.

U akciji sadnje crnogoričnog i bjelogoričnog drveća, kao i cvjetajućih ukrasnih grmova, na nekoliko lokacija u gradu, ukupno je posađeno oko 170 sadnica. Tokom akcije, također je obavljeno uređenje postojećeg mobilijara, uključujući zamjenu štafla na klupama i zamjenu uništenih kanti za smeće. U saradnji s udruženjem “Eko zeleni” i profesorom Muhamedom Omerovićem, Grad Tuzla je pošumio dio šume na Slanoj Banji, posadivši 50 komada smrče.

Ove aktivnosti imaju za cilj očuvanje i unapređenje zelenih površina u gradu, kao i stvaranje ugodnog okruženja za sve građane. Slične akcije planiraju se i u narednom periodu na ostalim lokacijama u gradu i prigradskim naseljima.

Pozivaju se građani da se odgovorno ponašaju prema okolini i čuvaju posađene sadnice i opremu kako bi se osiguralo njihovo dugotrajno korištenje i korist za zajednicu.

(TIP)