Vučić s Dodikom i Porifirijem: Najavljeno održavanje ‘Vaskršnjeg sabora Republike Srbije i Republike Srpske’

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, u prisustvu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porifirija dogovorili su da organizuju “Vaskršnji sabor Republike Srbije i Republike Srpske”. U saopćenju iz Vučićevog kabineta navodi se da će događaj biti održan 5. i 6. maja u Beogradu i drugim dijelovima Srbije.

“Na tom Saboru biće donijete važne odluke o opstanku srpskog naroda na svojim ognjištima, njegovom ekonomskom napretku, očuvanju srpskog jezika i ćirilićnog pisma i zajedničke kulturne baštine”, navodi se u saopćenju iz Vučićevog kabineta.

Dodaje se kako će “nova Vlada Srbije i Vlada Republike Srpske pripremiti deklaraciju i moguće druge opštepravne akte koje će u istom tekstu podnijeti na usvajanje narodnim skupštinama” Srbije i RS-a. Navodi se kako su Vučić i Dodik upoznali patrijarha Porifirija “sa težinom situacije u kojoj se nalazi cjelokupan srpski narod” te da su zatražili patrijarhov blagoslov i podršku SPC-a.

U saopćenju iz kabineta predsjednika Srbije dodaje se kako će javnost “o drugim detaljima” biti obaviještena u narednom periodu.

Prethodno, Vučić je na Instagram nalogu @buducnostsrbijeav objavio da se sastao s Dodikom i Porifirijem.

“Jedan od najznačajnijih sastanka sa njegovom svetošću patrijarhom Porfirijem i predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom”, napisao je na Instagram nalogu.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)