Ova nova tableta bi mogla zamijeniti vježbanje?

Naučnici su kreirali nove spojeve koji mogu oponašati fizičku tjelovježbu i koji bi se u budućnosti mogli koristiti u obliku dodataka prehrani. Ovi spojevi bi mogli zamijeniti neke aspekte fizičke aktivnosti, a stručnjaci se nadaju da će putem njih replicirati dobrobiti vježbanja, u smislu poboljšanje metabolizma i boljeg rada mišića.

“Ne možemo zamijeniti tjelovježbu; vježba je važna na svim razinama. No, u mnogim slučajevima je potrebna zamjena” rekao je medicinski kemičar Bahaa Elgendy s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Washington, a prenosi BBC Science Focus.

Za ljude koji ne mogu vježbati

Elgendy i njegovi kolege predstavili su svoje nalaze na proljetnom sastanku Američkog kemijskog društva (ACS). Znanstvenici se nadaju da bi ova “pilula za vježbanje” mogla pomoći pri liječenju raznih oboljenja; poput bolesti srca, neurodegenerativnih bolesti (poput demencije) i atrofije mišića.

Ona bi prvenstveno bila namijenjena ljudima koji ne mogu vježbati, kao što su starije osobe i pacijenti čiji su mišići oslabili zbog raka. Tableta bi također mogla spriječiti gubitak mišića uzrokovan lijekovima za mršavljenje.

Potrebna dodatna testiranja

Tim je 10 godina radio na spoju koji aktivira specijalizirane proteine, receptore povezane s estrogenom. Ovi proteini reguliraju utjecaj vježbanja na mišiće. Prilikom testiranja na miševima su otkrili da spoj povećava vrstu mišićnih vlakana koja su otporna na umor, nakon čega su glodavci imali veću izdržljivost prilikom trčanja.

Trebat će još neko vrijeme da ova “čarobna pilula” stigne na tržište. Za sada je testirana samo na stanicama miševa. Sljedeći korak je ispitivanje na drugim životinjama, a tek onda slijede klinička istraživanja, odnosno ispitivanja na ljudima, piše Index.hr.

(TIP/Foto: Pixabay/Ilustracija)

Komentar

  • ✔ ТRАNSFЕR 0,750000 ВTC. Receive =>> https://telegra.ph/BTC-Transaction--930555-03-14?hs=b05677e2cb8ad236173f225ca1918280& ✔ says:

    xf0umi

Komentari su zatvoreni.