U akciji SIPA-e ‘Index’ uhapšeno šest osoba

Šest osoba lišeno je slobode danas u operativnoj akciji “Index”, pretreseni su poslovni i stambeni objekti te pokretne stvari na 13 lokacija – objavljeno je iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Osobe lišene slobode sprovedene su u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih. O njihovom daljnjem statusu, u zakonskom roku odlučit će postupajući tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

U pretresima realiziranim na području Sarajeva, Zenice, Goražda, Travnika i Konjica otkriveni su i privremeno oduzeti veća količina dokumentacije, fakultetske diplome, dosijei studenata, dokumentacija koja se odnosi na finansijsko poslovanje pravnih osoba, pečati, 24.000 eura i 20.000 konvertibilnih maraka, računari te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Ovom operativnom akcijom obuhvaćeno je više fizičkih i pravnih osoba, a istražne aktivnosti odnose se na procesuiranje nezakonitosti sa kojima se dovode u vezu privatne visokoškolske ustanove u Bosni i Hercegovini. 

Pretresi su realizirani po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u saradnji sa policijskim službenicima Federalne uprave policije, ministarstvima unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona, Bosansko-podrinjskog kantona, Srednjobosanskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

U vezi s akcijom “Index”, SIPA je ranije tokom dana saopćila da su navedene aktivnosti provedene zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organiziranog kriminala i pranja novca, propisanih Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, kao i krivična djela “Posebni slučajevi krivotvorenja isprava“, “Ovjeravanje neistinitog sadržaja“, “Prevara“, “Davanje dara i drugih oblika koristi“, “Krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava“ i “Oduzimanje ili uništenje službenog pečata ili službenih spisa“, propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Ilustracija)