Pariz se priprema za Olimpijske igre 2024. renoviranjem najvećeg trga

Pariz se ubrzano priprema za Olimpijske igre 2024. značajnim renoviranjem kultnog Trga Concorde (Trg sloge), najvećeg i jednog od napoznatijih trgova u glavnom gradu Francuske.

“Concorde” površine 21,3 hektara je najveći trg u Parizu i drugi najveći u Francuskoj. Nalazi se u centru grada u osmom arondismanu. Od njega polazi Avenija Champs-Elysees koja završava kod Trijumfalne kapije.

U toku su radovi na obnavljanju trga, gdje će biti održani brojni olimpijski događaji, uključujući košarku tri na tri, BMX slobodni stil, breakdance i skateboard.

Projekat renoviranja ima za cilj transformaciju trga u mjesto koje može organizovati ove sportske događaje, s posebnim fokusom na stvaranje odgovarajuće infrastrukture za sportiste i gledaoce.

Jedan od početnih koraka uključuje zaštitu ulične rasvjete iz 19. stoljeća, njihovim prekrivanjem drvenim konstrukcijama kako bi ih se zaštitilo tokom procesa izgradnje.

Takođe, biće izgrađena velika platforma koja će prekriti kaldrmu, čime će biti postavljeni temelji za stadion od 30.000 mjesta na trgu.

Očekuje se da će se proces izgradnje odvijati u fazama, a od 1. juna planirano je da trg bude zatvoren za saobraćaj u okviru priprema za Olimpijske igre.

Olimpijske igre u Parizu biće održane od 26. jula do 11. augusta 2024. godine.

Prvi put, ceremonija otvaranja Olimpijskih igara se neće održati na stadionu, već uz obalu rijeke.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)