Danas se zanat najviše isplati: Stolari najviše zarađuju, plata ide i do 2.000 KM

U potrazi za kvalificiranom radnom snagom, tržište rada u Bosni i Hercegovini suočava se s ozbiljnim nedostatkom majstora poput molera, zidara, stolara i keramičara. Ova zanimanja postala su najtraženija u oglasima za posao, često nadmašujući primanja visokoobrazovanog kadra poput arhitekata i farmaceuta.

Suad Ećo, vlasnik jednog od najvećih proizvođača namještaja u zemlji, ističe da je prije pet godina bilo lako doći do radne snage, ali danas je lakše dovesti arhitekta nego stolara.

“Nedostaje radnika stručnih zanimanja sa srednjom stručnom spremom poput stolara, tapetara i krojača”, naglašava Ećo.

Podaci pokazuju da se danas isplati baviti zanatima. Na primjer, plata medicinske sestre u BiH varira od 723 do 1.625 KM, dok farmaceuti mjesečno zarađuju od 950 do 1.826 KM. S druge strane, traženje kvalitetnog majstora poput zidara, stolara ili vodoinstalatera postaje izazovno, a često se čeka mjesecima na njihovu uslugu.

Plate majstora u BiH mogu doseći i do 2.000 maraka, dok konobari zarađuju malo više od 1.150 maraka.

Trenutni nedostatak majstora na tržištu rada u BiH jača njihovu pregovaračku moć, omogućavajući im da ostvare izuzetne zarade bez obzira na obrazovanje, sindikalno organiziranje ili druge faktore utjecaja.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić ističe za N1 sličnost situacije s čitavim IT sektorom, gdje je potražnja za radnom snagom visoka, posebno u zapadnim zemljama.

“Odnos ponude i potražnje kratkoročno i dugoročno određuje nečiju platu”, pojasnio je Čavalić.

Nedostatak majstora na tržištu rada predstavlja izazov za mnoge sektore, ali istovremeno nudi priliku za majstore da ostvare visoke plate i stabilne poslove. S obzirom na trenutnu situaciju, očekuje se da će potražnja za majstorima nastaviti rasti, potičući njihov utjecaj na tržištu rada.

(TIP/Izvor: N1/Autorica: Džejna Mujagić/Foto: Ilustracija)