Prosječna građevinska cijena u Tuzli povećana na 1771 KM

Na sjednici Kolegija gradonačelnika Tuzle u petak razmatran je prijedlog Odluke o prosječnoj konačnoj građevinskoj cijeni stambenog prostora iz prethodne godine i služi kao osnovica za utvrđivanje naknade za pogodnosti koje mogu proizaći prilikom korištenja gradskog građevinskog zemljišta, odnosno rente u postupcima građenja. Ove godine, osnovica iznosi 1771 KM, što je nešto više u odnosu na prethodnu godinu.

S obzirom na povećanje cijena građevinskog materijala i radne snage, kao i drugih faktora koji utiču na ovu osnovicu, ovo odražava trenutno stanje na tržištu. U protekloj godini na području grada Tuzle nije bilo mnogo privrednih subjekata koji su se bavili građevinarstvom i realizirali svoje stambene i kolektivne zgrade, što je rezultiralo manjim brojem informacija o cijenama građevinskih radova.

Osim informacija dobijenih od privrednih subjekata, odluka je donesena i na osnovu podataka Federalnog zavoda za statistiku, tako da je iznos od 1771 KM dobijen na osnovu tih podataka.

Razmatran Izvještaj o stanju u prostoru grada Tuzle

Razmatran je Izvještaj o stanju u prostoru grada Tuzle za 2023. godinu, u kojem je navedena složena problematiku u vezi sa prostornim razvojem grada.

Grad Tuzla suočava se s nizom izazova u rješavanju zahtjeva koji se podnose nadležnoj Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoline. Jedan od ključnih problema leži u sve većoj izgrađenosti prostora, što dovodi do kontinuiranog smanjenja građevinskog zemljišta za izgradnju.

Među glavnim prostornim izazovima ističu se posljedice dugogodišnjeg crpljenja soli koje su rezultirale devastiranim terenom, nedovršena rekultivacija područja obuhvaćenih podzemnom i površinskom eksploatacijom uglja te nedostatak adekvatnog zemljišta za formiranje privrednih kompleksa. Osim toga, postoji problem bespravne gradnje koja dodatno otežava proces planiranja i razvoja grada, a čiji su uzroci nastanka složeni i višestruko prevazilaze aspekt prostornog uređenja i građenja, a time i nadležnosti Službe za prostorno uređenje i zaštitu okoline, kao i Grada Tuzle.

U 2023. godini, Grad Tuzla donio je niz odluka i zaključaka za detaljne planske dokumente na nivou grada, kao što su Zoning plan zona rekreacije “Stara Majevica“ i “Zeleni kamen”  Regulacioni plani prostornih cjelina ZBR „Stara kasarna – Kampus Univerziteta u Tuzli”, “Solana Sjever” i izmjene Regulacionih planova “Kreka sjever”, “Stupine”. Također, pokrenute su aktivnosti za preispitivanja mogućnosti smanjenje granica eksploatacionog polja „Sjeverna sinklinala“ na području grada Tuzle.

Iako su uloženi značajni napori u rješavanju prostorne problematike, izvještaj je pokazao da je neophodno nastaviti s kontinuiranim radom i angažmanom svih relevantnih aktera kako bi se uspješno riješili izazovi prostornog razvoja grada Tuzle.

Grad Tuzla nastavlja podršku mladima kroz implementaciju Akcionog plana za mlade za period 2023.-2026., za koji su planirana sredstva u iznosu od 5.5 miliona KM

Prezentovana je Informacija o realizaciji Akcionog plana za mlade 2020 – 2022., kao i Akcioni plan za implementaciju strategije za mlade Grada Tuzle 2017. – 2026. za period 2023. – 2026., a koji će biti proslijeđeni Gradskom vijeću na usvajanje.

Grad Tuzla  je u periodu od 2020. do 2022. godine za prioritetne oblasti utvrđene Strategijom za mlade, izdvojio 3.455.000,00 KM što pokazuje da je Grad Tuzla partner mladima u zajedničkoj gradnji prosperitetnije budućnosti na području grada Tuzle i  Bosne i Hercegovine.

Grad Tuzla već je u prethodnim godinama napravio značajne korake u implementaciji obaveza iz Zakona o mladima Federacije Bosne i Hercegovine, kao i u kreiranju omladinskih politika s fokusom na unapređenje angažmana mladih i razvoj omladinskog sektora. U tom smislu, posvećena je posebna pažnja osiguravanju kvalitetnih uslova za mlade, prepoznajući njihovu ključnu ulogu u dugoročnom održivom razvoju.

U ovom procesu, ključnu ulogu ima Grad Tuzla-Služba za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštite, Vijeće mladih grada Tuzle, Koordinaciono tijelo/radna grupa za izradu i praćenje Strategije za mlade grada Tuzle, Komisija za mlade Gradskog vijeća te brojne organizacije civilnog društva koje se bave pitanjima vezanim za mlade.

Implementacija Strategije za mlade za period 2017-2026., koja se odvija paralelno s ostalim strateškim odrednicama razvoja Grada Tuzle, ističe se kao ključni korak u stvaranju boljih uslova za mlade na lokalnom nivou.

Također, i u narednom periodu će se nastaviti sa podrškom mladima, usvajanjem Akcionog plana za implementaciju strategije za mlade Grada Tuzle 2017. – 2026. za period 2023. – 2026. za šta su planirana sredstva u iznosu od 5.500.000,00 KM, što dodatno potvrđuje posvećenost Grada Tuzle u jačanju uloge mladih u društvu i unapređenju njihovih prilika za aktivno učešće u javnom životu.

(TIP)