Naučnici razvili “goveđi pirinač”

Južnokorejski istraživači uspjeli su da uzgoje goveđe ćelije u zrnu pirinča, što je, kako kažu, veliki korak ka postizanju održivog, pristupačnog i ekološki prihvatljivog izvora proteina koji bi mogao da zamijeni uzgajanje goveda za meso.

Profesor Jinkee Hong sa Univerziteta Yonsei u Seulu, koji je vodio istraživanje objavljeno u časopisu “Meter”, rekao je da je “goveđi pirinač” prvi proizvod te vrste.

Zrna pirinča koriste se kao osnova za kultivaciju životinjskih mišićnih i masnih ćelija.

U istraživanju, zrna pirinča su tretirana enzimima da bi se stvorila optimalna sredina za rast ćelija, a zatim su im infuzirane goveđe ćelije koje su kultivisane da bi se postigao konačni hibridni proizvod, koji podsjeća na ružičasto zrno pirinča.

Tim sa Yonseija nije prvi koji radi na mesnim proizvodima uzgojenim u laboratoriji. Kompanije širom svijeta su lansirale kultivisano meso, a neki od najnovijih proizvoda su piletinu i jegulja na biljnoj bazi, uzgajane na bazi soje, koje se prodaju u Singapuru.

Hongov tim je saopštio da pirinač ima prednost u pogledu bezbjednosti u odnosu na soju ili orašaste plodove, jer je manje ljudi alergično na njega.

Goveđi pirinač sadrži oko osam odsto više proteina i sedam odsto više masti od konvencionalnog pirinča. Hong je napomenuo da je protein 18 odsto životinjskog porijekla, što ga čini bogatim izvorom esencijalnih aminokiselina.

Hong je dodao da bi kultivisani goveđi pirinač, po cijeni od oko dva dolara po kilogramu i sa daleko manjim ugljeničnim otiskom od tradicionalnih proizvoda od govedine, mogao da bude konkurentan na policama namirnica.

(TIP/Izvor: Srna/Foto: The Korea Times/Yonsei University)