Italijanski trik da jedete tjesteninu, a da se ne debljate

Duže se osjećate sito, nema naglih skokova šećera u krvi i imate više vremena da potrošite sve te kalorije prije nego se pretvore u masti…

Trik koji Italijani cijelog života primenjuju kako bi spriječili da se ugojite od tjestenine primjenjuje se još dok se tijesto kuha.

Italijani ovu hranu uvijek kuhaju “al dente”. To jest, mekana spolja, ali čvrsta iznutra. Zašto dobijate manje kilograma? Probavnom sistemu je potrebno više vremena da ga svari i asimiluje ugljene hidrate.

Za razliku od mehko kuhane tjestenine koja se odmah pretvara u šećere i energiju u krvi, tjestenina “al dente” zahtijeva duže vremena da je organizam svari i ostaje duže dostupna u našem organizmu. Samim tim, duže se osjećate sito, nema naglih skokova šećera u krvi i imate više vremena da potrošite sve te kalorije pre nego se pretvore u masti, prenosi Faktor.ba.

Što se tiče sosova, najbolji su oni od sirovog ili kuhanog povrća. Možemo se odlučiti za toplo jelo ili verziju salate. Izbjegavajte da uz jelo dodate hljeb. Umakanje hljeba u sos od tjestenine je veoma ukusno, ali predstavlja dodatne kalorije koje velika većina ljudi (sa izuzetkom sportista) ne može da priušti.

(TIP/Foto: Ilustracija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.