Politico: Evropska komisija će preporučiti početak pregovora BiH sa EU

Bosna i Hercegovina bi trebala započeti pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, očekuje se da će Evropska komisija preporučiti u utorak, otvarajući tako put zemlji da konačno postane članica bloka evropskih zemalja, saznaje briselski magazin Politico.  

EU je BiH dodijelila status kandidata u decembru 2022. Evropska komisija sada će dati pozitivnu preporuku za početak službenih pregovora o pristupanju, rekli su za Politico dva zvaničnika EU i jedan diplomat EU.

Ukrajina i Moldavija također bi trebale krenuti korak dalje u procesu proširenja.

Evropska komisija će sutra predložiti tzv. pregovaračke okvire koji određuju smjernice i temeljna načela njihovih pristupnih pregovora. Zatim je na zemljama EU da raspravljaju o tim tekstovima. Diplomati i zvaničnici EU upozoravaju da se dogovor između 27 evropskih prijestolnica, koji je potreban za službeni početak pregovora, vjerovatno neće dogoditi prije evropskih izbora u junu.

Za neke zemlje EU, uključujući Austriju, bilo je od vitalnog značaja da napredak u Ukrajini i Moldaviji ide ruku pod ruku s napretkom u budućem pristupanju BiH.

Sljedeći korak sada je da lideri EU raspravljaju o preporuci za BiH na sastanku u Briselu sljedeće sedmice.

Uoči objave, ministri vanjskih poslova Austrije, Italije i Njemačke posjetili su prošle sedmice Sarajevo kako bi podržali otvaranje pristupnih pregovora.

Evropska komisija također je trebala predstaviti dokument o tome kako interno pripremiti blok za buduće proširenje, posebno o tome kako apsorbirati ratom razorenu zemlju s više od 40 miliona ljudi kao što je Ukrajina. No, ovaj dokument, koji je prvobitno bio planiran za 27. februara, sada je odgođen za 20. marta, navedeno je u najnovijem dnevnom redu Evropske komisije u koji je Politico imao uvid.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: ILustracija)