Novi Audi A3 stiže u salone

Jedan je od najpopularnijih kompakta se predstavlja u temeljno obnovljenom izdanju što uključuje i novu allstreet izvedbu.

Četvrta generacija Audijevog modela A3 predstavljena je 2020. godine, a sada je stiglo vrijeme i za prvi značajniji redizajn. Na popisu novosti ima nekoliko značajnih unaprjeđenja, ali na kraju će možda ona najzvučnija biti vezana uz svjetla. 

Matrix LED svjetla

Naime, implementacijom Matrix LED tehnologije prednja svjetla tvore digitalna svjetla za dnevnu vožnju s pomoću 24 pikselizirana elementa u tri reda na gornjem rubu kućišta. Mogu se personalizirati, pa se putem MMI sustava nudi četiri različita potpisa dnevnih svjetala. 

Dalje stepenicu više dolazi bogatija oprema, pa i dotjeran interijer. Promijenjen je dizajn upravljača i ručice mjenjača, uvedene su nove tkanine, te je atmosfera začinjena ambijentalnom rasvjetom. Bogatija je i standardna oprema pa tako sada između ostalog uključuje i trozonski klima uređaj, podesivi naslon za ruke sprijeda, DAB+ digitalni radio te dotjeranu ručicu S tronic mjenjača. 

Virtualni kokpit

Osim Sonos Premium Sound budući vlasnici dobivaju unaprijeđen MMI sustav s brojnim uslugama povezivanja i funkcijama na zahtjev te virtualni kokpit i dva USB-C utora za punjenje sprijeda i dva straga. 

Konačno dolazimo i do vanjskih vizualnih promjena. One su najmanje uočljive, a tiču se detalja poput nove prednje maske, te agresivnije dizajniranog odbojnika, sprijeda s većim otvorima i straga s motivom difuzora. Na popisu novosti metalik boje Distrikt zelena i Progressive crvena boja uz novi dizajn naplataka.

Stigao je i allstreet

Audi će po prvi puta ponudi i crossover izvedbu modela A3. Osim robusnijeg izgleda model ima zahvaljujući novoj kombinaciji opruga i amortizera podnicu podignutu 15 mm, što s većim kotačima donosi za 30 mm veći razmak od tla. Standardna oprema su 17-inčni naplatci, a ponuda ide sve do 19 inča.

Za sada samo dva motora

Audi A3 se proizvodi u Ingolstadtu, a start prodaje će označiti dvije motorne opcije. 35 TFSI čini 1.5 TSI benzinac sa 110 kW (150 KS) i dolazi s  S tronicom sa sedam brzina i tehnologijom mild hybrid. Kasnije će biti dostupan s ručnim mjenjačem sa šest brzina. 35 TDI je dizelski model, također sa 110 kW (150 KS) i S tronicom sa sedam brzina. 

Dodatne opcije će biti lansirane u drugom kvartalu, a krajem godine dolazi i plug-in hibrid. 

Početak prodaje redizajniranih A3 Sportback i A3 Limousine modela očekuje se 14. marta, a proširenje ponude dostupnih motora planirano je za maj. 

(TIP/Izvor: Index.hr/Foto: Audi)