Banovići domaćin centralne manifestacije obilježavanja 15. aprila, Dana Armije RBiH za Tuzlanski kanton

Centralna manifestacija obilježavanja 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine za Tuzlanski kanton ove godine biće upriličena u Banovićima. Nosilac aktivnosti oko obilježavanja ovog važnog datuma iz novije nam povijesti je Savez demobilisanih boraca Tuzlanskog kantona, a generalni pokrovitelj Vlada TK, odnosno Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona.

U zgradi općine Banovići održan je i prvi radni sastanak organizacionog tima, na kome je razgovarano o operativnim aktivnostima vezanim za organizaciju i protokol manifestacije. Predstavnici Vlade TK, općine Banovići, Saveza demobilisanih boraca TK i boračkih udruženja općine Banovići  okvirno su dogovorili najbitnije detalje, a ostale pojedinosti usuglašavat će se u narednim danima.

Ono što se sada zna je da će u povodu Dana Armije RBiH u Banovićima biti upriličena svečana akademija, organizirat će se postrojavanje i defile učesnika, položit će se cvijeće na Centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima općine Banovići, te organizirat će se izložba posvećena odbrani Bosne i Hercegovine (1992.-1995. godina). Sve će biti propraćeno i prigodnim kulturno-zabavnim, kao i vjerskim programom.

Prema riječima Ibrahima Mušića, predsjednika Saveza demobilisanih boraca TK i Koordinacije boračkih organizacija i udruženja TK, cilje je svake godine pospješiti i unaprijediti obilježavanje 15. aprila, Dana Armije RBiH, dana koji nas podsjeća na značaj Armije, ali i borbe za slobodu koju danas imamo.

Ministrica za boračka pitanja u Vladi TK Senada Dizdarević naglasila je da je 15. april, Dan Armije RBiH uvršten u Zakon o značajnim datumima, događajima i ličnostima za Tuzlanski kanton i da Vlada TK nastoji uključiti sve lokalne zajednice u obilježavanje značajnih datuma i događaja. Tako je ove godine općini Banovići pripala čast da bude domaćin centralne manifestacije obilježavanja Dana Armije RBiH za Tuzlanski kanton.

Općinski načelnik dr. Bego Gutić istakao je da su Banovići počastvovani što su domaćini obilježavanja jednog od najvećih praznika (datuma) iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, te izrazio uvjerenje da će ovo biti jedna od najbolje organiziranih manifestacija do sada. S tim u vezi, kazao je da će Općina staviti na raspolaganje sve svoje kapacitete (materijalne i nematerijalne) i preuzet će na sebe dio obaveza vezanih za troškove manifestacije.

(TIP)