Umihanić: SDA ima stabilnu većinu u Skupštini TK i bez Zumre Begić

Predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Tuzlanskog kantona Šekib Umihanić za Faktor je komentirao prelazak zastupnice ove stranke u Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine (SD BiH) te rekao da je koalicija SDA i Demokratske fronte (DF) u TK još uvijek stabilna.

– To je lična odluka Zumre Begić. U ovom momentu je bitno da mi imamo stabilnu Vladu TK i dovoljan broj zastupnika koji je podržavaju. Izlazak zastupnice Begić iz Kluba zastupnika SDA ne znači destasbilizaciju Vlade – rekao je Umihanić.

Podsjećamo, zastupnica Begić danas je saopćila da je pristupila SD-u, pa ja većina u TK ostala na 19 zastupnika, 15 iz SDA i četiri iz DF-a, što je jedan više od minimalne većine.

– Sve je to dio pokušaja da se destabilizira vlast u TK, što se radi praktično od početka mandata. Imali smo i do sad nekih najava, ali nikada im nije uspjelo, jer se pokazalo da je ova većina stabilna. Posljednji pokazatelj je glasanje za budžet TK, gdje su pored zastupnika SDA i DF-a, “za” glasali i zastupnici Socijldemokarata i nezavisnim zatupnikom Jakub Suljkanović – zaključio je Umihanić.

(TIP/Izvor: Faktor.ba/Autor J.Bojić)