Pet britanskih vojnika uhapšeno pod sumnjom za navodne ratne zločine u Siriji

Britanska vojna policija uhapsila je pet vojnika Specijalne zračne službe (SAS) pod sumnjom za navodne ratne zločine u Siriji, javljaju mediji u utorak.

Vojnici iz elitnih snaga mogli bi se suočiti s optužbama za ubistvo zbog smrti osumnjičenog militanta prije dvije godine. Izvještaji kažu da su vojnici koristili prekomjernu silu, umjesto da muškarca uhapse. Vojnici tvrde da je predstavljao prijetnju i namjeravao da izvede samoubilački napad.

Britanski “Guardian” je objavio da je Ministarstvo odbrane saopštilo da neće direktno komentarisati istragu, ali izvori odbrane su ukazali da su navodi o hapšenjima tačni.

“Mi držimo naše osoblje u skladu sa najvišim standardima, a sve optužbe za prekršaje shvataju se ozbiljno. Gdje je prikladno, sve krivične prijave se upućuju službenoj policiji na istragu”, rekao je glasnogovornik ministarstva.

Kako se navodi u izvještaju, SAS je bio aktivno raspoređen u Siriji u posljednjih deset godina i angažovan u borbi protiv terorističke grupe ISIS, “podržavajući Sirijske demokratske snage”, kojima dominira teroristička grupa PKK/YPG.

Ovo nije prvi izvještaj o navodnim zločinima koje su počinili vojnici SAS-a, jer je u martu prošle godine pokrenuta nezavisna istraga o ubistvima po kratkom postupku od britanskih snaga u Afganistanu.

U decembru 2022. godine, britansko Ministarstvo odbrane naredilo je nezavisnu istragu nakon što se dokumentarac BBC TV-a govorilo da su vojnici SAS-a ubili desetine ljudi tokom racija koje je izvršila jedna od njenih eskadrila u provinciji Helmand u periodu 2010-2011.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija/Foto: Ilustracija/France 24 English)