Pojedine mjesne zajednice u Tuzli godinama imaju problem vodosnabdijevanja

Mještani više rubnih mjesnih zajednica Tuzle godinama se suočavaju sa problemom vodosnabdijevanja. Nisu priključeni na sistem gradskog vodovoda, a nedovoljno padavina često dovede do presušivanja lokalnih bunara. Ovaj bi problem uskoro mogao biti riješen.

Mjesna zajednica Breške je od centra Tuzle udaljena svega 15 kilometara. Mještani vodu dopremaju iz bunara koji su sami napravili. 

“Ovdje mi u naselju Šabani imamo taj jedan seoski, zajednički bunar koji građani koriste u ljetnom periodu, ali i on kada presuši, onda cisterne dovlače i tako se snabdijevaju. Ne može cisterna doći do svake kuće. Ima kuća koje su udaljene jedna od druge po kilometar, pola kilometra ili ne znam ni ja, gdje nema putne komunikacije, pa moraju nositi u kanisterima vodu“, pojašnjava nam mještanin Brežaka Ibrahim Šabanović.

Problem je posebno izražen posljednjih deset godina kada su pokrenuta klizišta poremetila dotok vode.

„Svi oni bunari koji su više površinski, jer to je sve do tri, četiri metra, nije to dubinsko, to je se poremetilo i tu nastaju, znači, problemi. Onda samim dešavanjem globalno diljem svijeta, jel’, uzimaju svoj danak, evo i ove godine nemamo više snijega, slobodno možemo prognozu dati za ovu godinu da ćemo imati veliki problem što se tiče vodosnabdijevanja“, ističe predsjednik Savjeta MZ Breške Vernes Džafić.

Rješavanje problema intenzivirano je ove godine. Objavljen je tender za izradu projekta vodosnabdijevanja u sjevernom dijelu Tuzle. Predviđa 100 kilometara vodovodne mreže manjih profila.

„Na ovom potezu koji obuhvata ove mjesne zajednice, dakle mjesne zajednice dio Lipnice, Dragunju, Obodnicu, gornju, donju, Breške i dio mjesne zajednice Dokanj će biti pet velikih rezervoara za koje smo već uradili projektnu dokumentaciju. Čekamo da kandidujemo prema nadležnim institucijama za finansiranje. Vrijednost je samih rezervoara blizu milion KM”, navodi ravnatelj JKP Vodovod i kanalizacije Tuzla Aid Berbić. 

Na pomenutom potezu će biti oko petnaest pumpnih stanica za koje je u toku izrada projektne dokumentacije. Do kraja godine trebali bi biti stvoreni uslovi za dobijanje građevinske dozvole. U naredne tri do četiri godine ove mjesne zajednice bi trebale biti priključene na sistem gradskog vodovoda. Kompletnu investiciju izgradnje će voditi grad, dok će mještani morati obezbijediti novac za priključak na sistem gradskog vodosnabdijevanja i šahtove.

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Autorica: Enisa Alibalić/Foto: ILustracija)