Tuzla: Promovisana edicija “Historija Bosne i Hercegovine“, epohalno djelo na kojem je radilo 47 doktora nauka

Odsjek za historiju Filozofskog fakulteta Univeziteta u Tuzli, u saradnji sa Institutom za historiju Univerziteta u Sarajevu, a u povodu Dana nezavisnosti BiH, organizovao je u četvrtak promociju nedavno objavljenog višetomnog dijela Historija Bosne i Hercegovine.

Edicija je generacijski projekat, kako ga autori nazivaju, a posebna vrijednost djela je svakako to što su ga pisali domaći autori, odnosno 47 doktora nauka, devet urednika, a stručno mišljenje na rukopis dalo je 11 recenzenata.

Edicija predstavlja prvu institucionalnu historiografsku sintezu u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini i uključuje sva saznanja o historiji BiH od prahistorije do recentne prošlosti do Dejtonskog sporazuma.

Organizatori promocije bili su Odsjek za historiju (Tuzla) i Institut za historiju (Sarajevo).

O ediciji je govorilo osam promotora: profesori sa Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta u Tuzli (prof. dr. Adnan Jahić, prof. dr. Mersiha Imamović, prof. dr. Izet Šabotić) i Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sarajevu (prof. dr. Adnan Busuladžić), te naučni saradnici sa Instituta za historiju (doc. dr. Nedim Rabić, dr. Aida Ličina Ramić i dr. Enes Omerović).

Prisutnima su se također obratili dekanica Filozofskog fakulteta u Tuzli prof. dr. Nihada Delibegović Džanić, voditeljica Odsjeka za historiju prof. dr. Mersiha Imamović i prof. dr. Adnan Jahić kao jedan od urednika, dok je moderator programa bila doc. dr. Amela Delić Aščić.

Program obilježavanja Dana nezavisnosti su intoniranjem državne himne i prigodnim kompozicijama obogatili učenici Srednje muzičke škole “Čestmir Mirko Dušek” Tuzla na čelu sa profesoricom Jasminom Kasumović, MA.

(TIP)