Vlaisavljević: Novim zakonima u FBiH neophodno urediti status vrhunskih sportaša i rad fitness centa

Federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević izjavila je u razgovoru za Fenu da Federacija BiH trenutno nema nikakav zakonski okvir kako bi oko 50 vrhunskih sportaša iz ovog entiteta, koji su kategorizirani kao zaslužni sportaši, a imaju navršenih 40 godina života, dobili adekvatan status i ostvarili pravo na mirovinu.  

Zbog te činjenice, u programu Vlade Federacije BiH planirano je donošenje zakona o doživotnoj mjesečnoj naknadi zaslužnim sportašima u Federaciji BiH.

– Naime, osvajači medalja s Olimpijskih igara, svjetskih i europskih prvenstava koji su nastanjeni u Federaciji BiH nemaju status kakav zaslužuju, te je to zakonski potrebno regulirati. Zato je predloženo donošenje navedenog zakona, po kojem se pod zaslužnim sportašima smatraju sportaši koji su ostvarili značajne sportske rezultate i osvojili neko od prva tri mjesta na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama, svjetskom ili europskom prvenstvu – rekla je Vlaisavljević.  

Također, zaslužni sportaši bili bi i „oni koji su značajne sportske rezultate ostvarili kao reprezentativci SFRJ ukoliko su državljani BiH sa stalnim prebivalištem na teritoriju Federacije i ukoliko po osnovu sportskih rezultata ne primaju bilo kakve naknade u zemljama SFRJ ili bilo koje razine administrativnog organiziranja u BiH“.

– Prema zakonu koji bi se trebao donijeti, iznos doživotne mjesečne naknade izračunavao bi se tako što bi se utvrđeni koeficijent množio s iznosom prosječne mjesečne plaće u FBiH. Koeficijenti su različiti za Olimpijske igre, svjetsko prvenstvo, europsko prvenstvo i Paraolimpijske igre – navela je Vlaisavljević, te istakla da bi za provedbu zakona na godišnjoj razini bilo potrebno osigurati 800.000 KM u federalnom proračunu.

Dodala je da je praksa u RS-u od 2011. godine da mjesečna naknada iznosi oko 2.000 KM.

Nacrt zakona je usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, te se nada da će to isto učiniti i Dom naroda na nekoj od narednih sjednica kako bi zakon mogao biti upućen u javnu raspravu.

– Onda bi na temelju izrađenog prijedloga dobili valjan zakon, kojim bi se riješio status sportaša u Federaciji, a za sve njih to bi bila motivacija više za postizanje vrhunskih rezultata – uvjerena je ministrica.

Kao još jedan od problema u oblasti sporta navodi da se u praksi pokazalo da postoji određeni broj sportskih organizacija, klubova i saveza koji ne obavljaju sportske djelatnosti, odnosno aktivnosti sukladno ciljevima zbog kojih su osnovani.

To su, naglašava, prije svega djelatnosti od javnog interesa koje obuhvaćaju obučavanje za bavljenje sportskim aktivnostima, organiziranje i provođenje sportskih priprema, odnosno treninga, sudjelovanje u sportskim natjecanjima, organiziranje sportskih priredbi, organiziranje i provođenje sportske aktivnosti.

– Evidentno je da tu spada i otvaranje velikog broja fitness centara, ali, nažalost, Federalno ministarstvo kulture i sporta nije nadležno za registriranje sportskih klubova i udruga. Federalno ministarstvo pravde vrši upis u Registar udruga, upis promjena u Registar, kao i brisanje iz Registra sukladno Zakonu o udrugama i fondacijama i Zakonu o upravnom postupku. S te strane mogu istaći samo da je očito kako se u Federaciji otvara sve veći broj fitness centara, što govori i da se povećava broj rekreativaca u različitim oblicima tjelovježbe. Zbog toga smatram da bi se određenim zakonskim rješenjem trebalo urediti rad fitness centara koji će definirati kako i ko može otvoriti fitness centar, kao i definirati minimalne uvjete prostora za zdravu individualnu i grupnu rekreaciju – kazala je Vlaisavljević.

Ona je prepoznala važnost sporta i sportaša koji predstavljaju i promoviraju Bosnu i Hercegovinu prateći rad sektora sporta u Ministarstvu, u kojem se provode aktivnosti na unapređenju uvjeta za razvoj i bavljenje sportom te pružanjem financijske potpore projektima u oblasti sporta sukladno javnim pozivima.  

– U 2024. godini očekujemo veću potporu i stvaranje još boljih uvjeta za razvoj i bavljenje sportom. U proračunu Federalnog ministarstva kulture i sporta za ovu godinu definirani su kapitalni transferi drugim razinama vlasti i fondovima – izgradnja, adaptacija i rekonstrukcija športske infrastrukture koji iznose 18.000.000 KM – kazala je.

U proračunu FBiH za 2023. godinu za izgradnju sportske dvorane Mostar i drugih sportskih objekata u Mostaru izdvojeno je 6.500.000 KM, a za izgradnju bazena u Mostaru 8.000.000 KM.

– Što se tiče provedenih aktivnosti za izgradnju bazena, srušeni su objekti i dijelovi objekata na lokaciji, uređen je teren kao priprema za radove. U ovogodišnjem proračunu izdvojeno je 8.000.000 KM za nastavak aktivnosti u cilju izgradnje bazena u Mostaru. Provedene aktivnosti za izgradnju sportske dvorane u Mostaru su: izvedeni  radovi iskopa, uređenje jame, armiranje i betoniranje podne ploče, rampe i dijela tehničkih prostorija, te izvedena adaptacija radi promjene tehničkog rješenja nosivog dijela konstrukcije (stupova) i izvršeno je betoniranje ploče – konstatirala je.

Nadalje, Sektor za sport radi na poticanju i promociji razvoja sporta, posebno kod djece, studenata i osoba s invaliditetom.

– Također, drago mi je da ovo Ministarstvo ima priliku da kontinuirano sufinancira projekte udruga i klubova čiji su članovi djeca sportaši s neadekvatnim socijalnim statusom – poručila je u razgovoru za Fenu federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević.  

(TIP/Izvor: Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. В сегодняшнем обществе финансовые трудности встречаются часто, и каждый из нас может оказаться в ситуации, когда необходима дополнительная финансовая поддержка.…

  2. В сегодняшнем обществе финансовые сложности не редкость, и каждый из нас может оказаться в ситуации, когда потребуется дополнительная финансовая помощь.…

  3. В настоящей эпохе финансовые сложности встречаются часто, и каждый из нас может оказаться в ситуации, когда необходима дополнительная финансовая поддержка.…

  4. В сегодняшнем обществе финансовые трудности не редкость, и каждый из нас может оказаться в ситуации, когда необходима дополнительная финансовая поддержка.…