Postoji dobar razlog zašto se jaja ne bi smjela prati

Jeste li se ikada zapitali zašto neki ljudi ne peru jaja prije nego što ih stave u hladnjak ili upotrijebe za pripremu hrane, a na tržnicama, kupujete li domaća jaja, često nađete poneku travkicu, malo zamrljanu ljusku ili veće ostatke onog što kokoši proizvode uz jaja? Iako možda na prvi pogled to izgleda čudno ili čak nezdravo, postoji dobar razlog iza ove prakse – očuvanje kvalitete i sigurnosti jaja.

Cvat štiti sve ono unutra

Jaja koja dolaze iz kokošinjaca često su prekrivena prirodnom zaštitnom supstancom nazvanom “bloom” ili na hrvatskom – cvat. Ovaj tanak sloj, sličan vosku, nalazi se na površini ljuske jaja i služi kao prirodna barijera koja sprječava prodor bakterija i drugih štetnih mikroorganizama u unutrašnjost. Osim toga, zadržava vlagu unutar jajeta, sprječavajući gubitak tekućine i održavajući svježinu.

Kada operemo jaja, uklanjamo ovu zaštitnu prevlaku i “otvaramo vrata” potencijalnim bakterijama. Istraživanja su pokazala da pranje jaja može povećati rizik od kontaminacije, posebno ako se ne provodi pažljivo i higijenski. Stoga je preporučljivo ne prati jaja prije nego ih stavimo u hladnjak ili koristimo za kuhanje.

Važno je napomenuti da je higijena okoline u kojoj se jaja čuvaju ključna za očuvanje njihove sigurnosti. Redovito čišćenje prostora za skladištenje jaja, kao i pravilno rukovanje jajima, od presudne su važnosti za sprječavanje bilo kakve kontaminacije.

Nije ono na ljusci ništa strašno

Što se tiče prljavštine na ljusci jaja, u većini slučajeva ona nije štetna i može se lako ukloniti prije upotrebe jaja za kuhanje ili pečenje, ako ga baš ne možete razbiti bez da vam ljuska upadne u zdjelu.

U svakom slučaju, idući put kad kupite malo zamrljana jaja, ne dramite, samo ih pospremite u hladnjak, piše Index.hr.

(TIP/Foto: Shutterstock)

Komentar

  • ✔ Transaction 59 049 $. Gо tо withdrаwаl >> https://forms.yandex.com/cloud/65db1188693872ea94244747?hs=62396bb888b5de627c0992fa72df387f& ✔ says:

    cyevzm

Komentari su zatvoreni.