Kako pronaći jeftine letove u 2024. godini?

Pronalaženje jeftinih avionskih letova danas predstavlja pravi izazov. Na internet pladnju su nam brojni avioprijevoznici sa gotovo ujednačenim cijenama karata. Međutim, i u 2024.godini možete uz nekoliko malih pomoćnih koraka pronaći povoljne ponude.

U svemu pa tako i u ovom poduhvatu, najažnija je informacija. Dobro informiranje o opcijama koje su vam na raspolaganju je pola uspješno obavljenog posla.
Postoji mnogo web stranica koje možete pregledati, a s cijenama koje se mijenjaju u roku od nekoliko minuta, pa tako pronalaženje jeftinih letova postaje uzbudljivo iskustvo.

Foto: Scyscanner

Koristite najbolje alate

Vrlo je važno imati na umu da sve tražilice zarađuju putem provizije koja se dodaje na cijenu karte i da nisu svi avioprijevoznici predstavljeni na svim tražilicama i stranicama za poređenje. Zato uvijek pogledajte nekoliko. Travel blogeri preporučuju sljedeće:

Skyscanner: Jedna od vodećih tražilica

Momondo: U 99% slučajeva pruža najjeftiniju opciju jer uzima cijene od jeftinijih agenata.

Googl letovi: Omogućava pretragu najjeftinijih dana za letove. Kada pronađete najjeftiniji datum, rezervirajte letove na nekoj od drugih web stranica.

Kiwi.com: Fleksibilniji od Google Flighta ili Skyscannera u broju opcija koje možete pronaći.

Jetradar: Uključuje neke niskobudžetne zračne prijevoznike koje druge web stranice nemaju, i nije na odmet da ga provjerite prije nego rezervišete kartu.


Foto: Pexels

Iskoristite grešku i kupite kartu

Da li zbog kompjuterskih grešaka, ljudskih ili možda konverziji valute, ali dešava se i to da aviokompanije naprave grešku koja dovodi do velikih sniženja letova, a koju vi možete iskoristiti u svoju korist.

Aviokompanije obično nemaju vremena ispravljati svaku cijenu s greškom pa je obično puste kao rezervaciju.

Najjednostavniji pristup pronalaženju takozvanih karata s greškom imat ćete ukoliko pratite specijalizirane lovce na vruće ponude. Naći ćete ih na adresama: Going, Secret Flying, Jack’s Flight Club, Airfare Watchdog.

Najjeftinije vrijeme za let je od januara do sredine maja i od septembra do početka decembra.

Najskuplje vrijeme za let je na vrhuncu ljeta od sredine juna do sredine augusta, te božića i Nove godine.

Najjeftinije vrijeme za rezervaciju: Ukoliko letite u vrhuncu sezone ili tokom praznika rezervišite kartu godinu unaprijed.

Nakon svih izdvojenih mjeseci vjerovatno se pitate postoji li i najbolji dan za letenje?

Budući da avikompanije stalno ažuriraju podatke o letovima i novim cijenama, ne postoji savršen dan za rezerviranje. Iako bi koristan savjet bio da postoji veća vjerovatnoća da će vaša karta biti jeftinija sredinom sedmice nego krajem ili vikendom kada i vlada najveći intres za rezervacijama, zbog čega se zna desiti da aviorpijevoznici povećaju cijene karata.

Ostalo je još da izaberete destinaciju!

(TIP/Izvor: forbes.n1info.ba/Foto: Pexels)