Skupština TK usvojila budžet za 2024. godinu

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona su u srijedu na redovnom zasjedanju usvojili budžet Tuzlanskog kantona za 2024. godinu. Za usvajanje budžeta glasao je 21 zastupnik, 10 je bilo suzdržanih, a niko nije bio protiv.

Prije održavanja sjednice Skupštine TK, Vlada TK je utvrdila amandmane na prijedloge Zakona o izvršenju budžeta Tuzlanskog kantona za 2024. godinu i ažuriranog Plana zaštite od požara Tuzlanskog kantona.

Zbog neophodne hitne intervencije Vlada je odobrila 2.900 KM JU OŠ “Prokosovići” Lukavac na ime rekonstrukcije centralnog grijanja u centralnoj školi, kao i 20.400 KM Ministarstvu obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona na ime hitne rekonstrukcije prostorija JU Srednje ekonomsko-trgovinske škola Tuzla koje koristi Odjeljenje za saobraćajnu edukaciju.

Kada je riječ o usvojenom prijedlogu budžeta prihodi, primici finansiranje i dio akumuliranog suficita iz ranijih godina planirani su u iznosu od 730.227.545 KM, koliki su i planirani rashodi i izdaci budžeta za 2024. godinu. Premijer Irfan Halilagić je budžet za 2024. godinu okarakterisao rekordnim. 

Kao karakteristika usvojenog budžeta jeste da on uz snažnu podršku socijalnoj politici ima i posebno izraženu razvojnu i investicijsku komponentu, te da je za ovu vrstu izdvajanja planirano nešto više od 136,8 miliona KM. Kroz ugrađeno kreditno zaduženje, u iznosu od 20 miliona KM, osigurana su sredstva za početak izgradnje Kampusa Univerziteta u Tuzli, rekonstrukciju i adaptaciju zgrade Vlade TK, izgradnju zgrade policijske uprave Živinice, izgradnju zgrade Općinskog suda u Lukavcu. Također, treba istaknuti i novu poziciju u budžetu TK, a koja se odnosi na podršku lokalnom razvoju i projektima gradova i općina, za što su planirana dva miliona KM.

Kada je u pitanju struktura rashodovne strane, koja oslikava planirani rad i djelovanje Vlade TK u narednom periodu treba istaknuti da je npr. podrška primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji planirana u ukupnom iznosu od 13.800.000 KM, što je povećanje za milion KM u odnosu na plan 2023. godine. Od ovog iznosa jedan milion KM odnosi se na kapitalne transfere podrške primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, dok se dominantan dio od nešto više od 12 miliona odnosi na tekuće transfere.

Kada su dalje u pitanju tekući transferi, u oblasti pravosuđa i uprave planirano je 1.920.000 KM, što je povećanje za 124.050 KM u odnosu na 2023. godinu, a odnosi se za troškove izvršenja mjera pritvora i provođenje mjera sigurnosti obaveznog psihijatrijskog liječenja. Značajan dio u strukturi rashoda odnosi se na dopunska prava i ostala izdvajanja boračko-invalidske zaštite i ona su planirana u iznosu od 21.650.000 KM, a što je nivo plana 2023. godine.

Značajno je istaknuti da je Vlada TK i ove godine planirala nastavak politike podrške razvoju Međunarodnog aerodroma u Tuzli, za što je planirano ukupno 4,7 miliona, od čega 2,5 miliona KM za nastavak politike subvencija za letove.

Kapitalni izdaci Vlade Tuzlanskog kantona, u dijelu rashoda iz budžetskih sredstava transfera iznose 34.951.418,00 KM. Između ostalog iz ovih sredstava planirano je ukupno 3 miliona KM za Općinski sud u Lukavcu. Za nabavku opreme za izdavanje ličnih dokumenata, izradu glavnog i idejnog projekta za rekonstrukciju upravnih zgrada Odsjeka za administraciju i nabavku antivirusne zaštite u Ministarstvu unutrašnjih poslova planirano je 477.434 KM. Za nabavku specijalne opreme, software-a i antivirusne zaštite Upravi policije je planirano 9.534,000 KM.

Sredstva planirana za otklanjanje opasnog otpada iz bivšeg “HAK-a” i za izradu registra emisije zagađujućih materijala planirano je 2,1 milion KM. Za nabavku robnih rezervi planirano je 10 miliona KM, čime će Tuzlanski kanton postati prvi nivo vlasti koji će ispoštovati standarde nabavke i količina u ovoj oblasti. Na kraju treba kazati da je i za nabavku opreme u JU Centar za autizam “Meho Sadiković” planirano 150.000 KM.

(TIP/Izvor: Fena)

Komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Рады представить выход обновленной мобильного приложения БК Лига Ставок для Android! Этот шаг полностью преобразует ваш пользовательский опыт, делая его…