Poboljšan sistem javne rasjete u gradskom području Banovića – postavljene energetski efikasne „LED“ svjetiljke

U zadnje vrijeme je sistem javne rasvjete na području grada Banovića u značajnoj mjeri unaprijeđen, a sve s ciljem postizanja bolje energetske učinkovitosti i smanjenja potrošnje električne energije. Na 14 lokacija, u devet gradskih ulica, urađena je zamjena postojećih (zastarjelih) rasvjetnih tijela novim „LED“ svjetiljkama, odnono postavljeno je ukupno 436 energetski efikasnih svjetiljki.

Radovi su koštali nešto preko 140.000,00 konvertibilnih maraka (sa PDV-om) i iste su finansirali Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH i općina Banovići. Fond za zaštitu okoliša je za ovu namjenu izdvojio  51.000,00 KM, a Općina oko 90 hiljada maraka. Projekat je realizirao konzorcij firmi „KOP i KO“ d.o.o. Živinice (lider konzorcija) i „ELVIK“ d.o.o. Srebrenik (član konzorcija).

Aktivnosti na izgradnji energetski efikasne rasvjete u općini Banovići nastavit će se i tokom 2024. godine. Planirana je izgradnja nove javne rasvjete na više lokaliteta: u Banovići Selu (dionica „Ambulanta-Jezero“), od kružnog toka kod autobuske stanice do pružnog prelaza, u Mrljevićima, u Borovcu i Selu II (Banovići Selo). Ukupna vrijednost navedenih projekata je skoro 300.000,00 KM, a potrebna sredstva obezbijedili su Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona i Općina.

(TIP)