Nikšić i Lakić razgovarali s gradonačelnikom Lugavićem o ključnim projektima za Tuzlu

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Nermin Nikšić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije, Vedran Lakić  sastali su se u četvrtak u  Gradskoj upravi Tuzle s gradonačelnikom, dr.sc. Zijadom Lugavićem i saradnicima, kako bi razgovarali o projektima koje Grad Tuzla ima namjeru realizovati uz podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik Lugavić zahvaljujući se na podršci Vlade Federacije BiH za najznačajnije projekte za građanke i građane Tuzle, istakao je da će Grad Tuzla s većim brojem projekata aplicirati prema sredstvima Vlade Federacije BiH, posebno ističući dalji nastavak širenja mreže toplifikacije, produžetak južne saobraćajnice i izgradnju nekoliko kružnih tokova, te izgradnju i proširenje vodovodne mreže na visinske zone, odnosno u mjestima koja nemaju vodu. Razgovarano je i o početku eksproprijacije za izgradnju autoputa Tuzla – Brčko – Orašje, gdje su osigurana  sredstva i ove godine planira se početak realizacije, te je kazao da će Tuzla uskoro dobiti prve metre autoputa.

Tokom razgovora premijer Nikšić se fokusirao na magistralni vrelovod, koji je veoma značajan za širenje mreže toplifikacije i grijanja u Tuzli, za koji je Vlada Federacije BiH u budžetu izdvojila 10 miliona KM, te je istakao i projekte vodosnabdijevanja i putne infrastrukture koji su u budžetu prikazani kao ukupne sume, a za apliciranje je potrebno izraditi projekte. Također je kazao da su u budžetu Federacije BiH izdvojene samo dvije stavke po nazivu, a to je vrelovod u Tuzli i bazen u Mostaru. Govoreći o putnoj deblokadi u Tuzli, premijer Nikšić je kazao: “Pokušavat ćemo da napravimo nove rezultate, želja nam je da napravimo ekspanziju investicija u javne saobraćajnice.”

Ministar Lakić je istakao da su za projekt magistralnog vrelovoda već pozicionirana sredstva u budžetu Federacije BiH. Kompletan projekt je procijenjen na 80 miliona KM. Prva faza je oko 1,8 kilometara za što je potrebno manje od 20 miliona, od čega je Vlada FBiH osigurala pola. Očekuju se sredstva iz drugih izvora  kako bi se završila prva faza projekta. Također je isatakao da je potrebno izraditi utrošak sredstava, nakon čega može početi realizacija projekta.  

Video: Fena

(TIP)

Komentar

  • I recently stumbled upon this super website, an oasis for fans. The owner has a real knack for producing compelling content that hits the mark every time. I’m thrilled to have found this site and can’t get enough of what they deliver.

Komentari su zatvoreni.