Konaković: Navodi pojedinih medija o mojoj povezanosti s narko kartelima su notorna laž

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković izjavio je danas da su navodi pojedinih medija o njegovoj povezanosti s narko kartelima notorna laž.

Na konferenciji za medije u Sarajevu Konaković je rekao da ima presude bh. sudova da je bio meta tih medija da bi ga još kao opozicionog lidera diskreditovali.

Istakao je da je tu priču prvi put pokrenuo advokat u Nizozemskoj koji je želio spriječiti izručenje jednog od optuženih u BiH navodeći da je to opasno jer je ministar povezan s kriminalcima.

Konaković je naglasio da je to ozbiljan napad na Ministrstvo vanjskih poslova BiH koje je u izuzetno važnim procesima evropskih integracija, a posebno što se to desilo u Nizozemskoj koja je već skeptična prema primanju BiH u EU.

Potcrtao je da se nikada nije sreo s vođom tog kartela kako određeni mediji navode i pozvao bh. agencije da to istraže.

Konaković je naveo da je prvi put boravio u Dubaiju kad je išao na bračno putovanje o svom trošku i da mu nikad niko nije platio put u taj grad, izuzev u jednom slučaju kad mu je platilo Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Pozvao je medije da nastave pratiti taj slučaj sve dok ne bude rasvijetljen do kraja i najavio da će svakodnevno komunicirati s Europolom da bi do toga došlo.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Amer Kajmović)