Nakon ubistva Amre Kahrimanović: Ministar MUP-a TK o protestima i zahtjevima za njegovu ostavku

Skupština Tuzlanskog kantona u srijedu će održati hitnu sjednicu povodom ubistva Amre Kahrimanović, koje je prije sedam dana počinio policijski inspektor Elvis Ćustendil. Ovo ubistvo bilo je povod za proteste održane u nedjelju u Tuzli, na kojima je zatražena ostavka ministra unutrašnjih poslova TK Hajrudina Mehanovića i direktora Uprave policije MUP-a TK Dževada Kormana.

– Poštujem proteste kao način iskazivanja stavova o određenim pitanjima, kao i žalost i tugu porodice i suosjećam s njima. Razumijem i zabrinutost građana, ali ono što ne mogu da prihvatim je da određeni politički subjekti politiziraju cijelu situaciju i pokušavaju na tako teškoj tragediji da beru političke poene – rekao je Mehanović.

Kada je u pitanju sjednica Skupštine TK, Mehanović je rekao da će prvo zasjedati Vlada TK.

– Uprava policije danas će dostaviti informaciju Vladi TK, a Vlada će taj materijal razmatrati. Vidjet ćemo hoće li biti predložene i neke mjere i zaključci. Nakon toga materijal će biti upućen Skupštini TK – kaže Mehanović.

On ističe da su pitanja operativnog djelovanja policije isključivo u nadležnosti Uprave policije i direktora i tu ministar ne smije da se miješa.

– Sulejman Brkić (bivši ministar unutrašnjih poslova TK, op. a.) osuđen je zbog uplitanja u operativni rad policije, odnosno zbog utjecaja na rad Uprave policije – navodi Mehanović.

Član 19 Zakona o unutrašnjim poslovima TK govori o ovlastima ministra u odnosu na Upravu policije, a one podrazumijevaju donošenje podzakonskih propisa i drugih akata na prijedlog komesara, nadzor nad radom policijskog komesara, utvrđivanje politike i prioriteta po općim pitanjima sigurnosti u vezi s policijom, usvajanje plana policijskih poslova Uprave policijena na prijedlog komesara, davanje smjernica komesaru u vezi s općim policijskim pitanjima i drugi poslovi za koje je ovim zakonom ovlašten.

Podsjećamo, Brkić je osuđen na 10 mjeseci zatvora zbog toga što je svjesno iskorištavao službeni i utjecajni položaj ministra u MUP-u TK, u periodu od augusta 2019. do februara 2020. godine te više puta protivzakonito posredovao i utjecao na tadašnjeg direktora, a kasnije i v. d. direktora Uprave policije TK, da izvrše službene radnje koje ne bi smjeli izvršiti, a u vezi s internim preraspoređivanjem većeg broja višerangiranih policijskih službenika u MUP-u TK iako je znao da u skladu sa zakonima o unutrašnjim poslovima i o policijskim službenicima TK Uprava policije ima operativnu samostalnost i da isključivo direktor Uprave policije odlučuje o tome.

(TIP/Izvor: Faktor.ba/Autor J.Bojić)

3 komentara

Komentari su zatvoreni.