Bećirović: Asimetrična rješenja su apsolutno neprihvatljiva!

Povodom najnovijih antiustavnih najava o asimetričnom izboru članova Predsjedništva BiH, oglasio se član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović.

Prema njegovim riječima, nakon propalih prijedloga da se vrši asimetrični izbor članova Predsjedništva BiH po kojima bi u jednom entitetu građani  vršili  neposredan izbor, a u drugom putem nekolicine zastupnika u Parlamentu BiH, arogantno se nudi “novi” asimetrični model  koji nas gura još dalje od evropskih demokratskih standarda i u nove podjele države i društva.

˝Za državu Bosnu i Hercegovinu su potpuno neprihvatljivi bilo kakvi potezi koji bi uzrokovali „nova“ asimetrična rješenja, diskriminaciju, segregaciju i nejednakost. Pristajanje na asimetričan izbor članova Predsjedništva BiH imalo bi nesagledivo štetne posljedice za budućnost naše države. Izbor članova Predsjedništva BiH reguliran je Ustavom BiH i to pitanje nije moguće rješavati zakonskim izmjenama koje bi vodile ka daljim podjelama i odstupanjima od zajedničkih evropskih vrijednosti˝, izjavio je Bećirović.

Obaveza Bosne i Hercegovine je da provodi presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, te da uklanja sve diskriminatorske odredbe. Zato i strukturu Predsjedništva BiH, način izbora i nadležnosti treba regulirati na cjelovit način, navodi Bećirović.

˝Prijedlog po kojem bi se dva člana Predsjedništva BiH birala sa kompletne teritorije jednog, odnosno drugog entiteta, dok bi izbor trećeg ovisio od broja glasova u potencijalno samo nekoliko od deset kantona, predstavlja ne samo vrhunac asimetrije već  i  direktno negira presude Evropskog suda za ljudska prava koje nas obavezuju na našem evropskom putu. Štaviše, takav prijedlog je dijametralno suprotan osnovnim demokratskim načelima o neophodnosti poštivanja jednake vrijednosti glasa svakog birača˝, istakao je i dodao: ˝Izbornim sistemom Bosne i Hercegovine, usklađenim sa najvišim demokratskim standardima, mora se osigurati jednaka vrijednost glasa svih bosanskohercegovačkih građana, bez obzira na kojem dijelu bh. državnog teritorija žive. Simetrična normativna rješenja u izbornom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine omogućavaju uspostavljanje jedinstvene političke sfere i osnažuju integracijske procese neophodne našem društvu˝.

Bećirović je mišljenja da u periodu kada pretendujemo ka članstvu u EU diskriminatorsku politiku treba da ostavimo iza sebe, te da, vođeni savremenim demokratskim principima i standardima, omogućimo da svi pripadnici bosanskohercegovačke političke zajednice budu jednako predstavljeni i da pod istim uslovima učestvuju u političkom i izbornom procesu. Taj sistem mora biti u stanju da vjerno odrazi raznolikost bosanskohercegovačkog društva i osigura mehanizme djelotvorne zaštite interesa svakog segmenta toga društva.

˝U pogledu pristupa evropskim integracijama, neophodno je prihvatiti princip općeg, jednakog, slobodnog, direktnog i tajnog prava glasa, a to prije svega znači prihvatiti princip “jedan čovjek – jedan glas – jednaka vrijednost”, uz maksimalnu zaštitu etničkih, kulturnih, religijskih i drugih kolektivnih prava svih građana Bosne i Hercegovine. Reformiranje izbornog sistema u Bosni i Hercegovini treba tražiti na tragu ukupnih evropskih i općenito demokratskih dostignuća˝, dalje navodi.

˝Etnokratske političke elite se nalaze u procjepu između vlastite želje za održanjem statusa-quo i onoga što obećavaju međunarodnoj zajednici. Taj pristup nas drži u stanju permanentne krize. Na sceni je sukob dvije političke koncepcije: etno-teritorijalne koja zagovara ekskluzivni status i primat etničkih grupa, te građanske (strazburško-briselske) koja daje primat čl. 25 Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima. Ne zaboravimo, ovaj pakt je sastavni dio Ustava BiH˝, tvrdi Bećirović.

Svjesni da ovakvi „probni baloni asimetričnih modela“ neće proći u institucijama države Bosne i Hercegovine, ali imajući u vidu ko su predlagači koji stoje iza ovakvog prijedloga izvađenog iz „naftalina propalih prijedloga“ od prije desetak godina, danas smo još odlučniji da zaustavimo nove prijedloge koji bi se mogli pojaviti po istoj matrici starih  etničkih podjela, zaključio je član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. В сегодняшнем обществе финансовые трудности встречаются часто, и каждый из нас может оказаться в ситуации, когда необходима дополнительная финансовая поддержка.…

  2. В сегодняшнем обществе финансовые сложности не редкость, и каждый из нас может оказаться в ситуации, когда потребуется дополнительная финансовая помощь.…

  3. В настоящей эпохе финансовые сложности встречаются часто, и каждый из нас может оказаться в ситуации, когда необходима дополнительная финансовая поддержка.…

  4. В сегодняшнем обществе финансовые трудности не редкость, и каждый из нас может оказаться в ситуации, когда необходима дополнительная финансовая поддержка.…