Vječni ispraćaj za vrtoglave iznose: U BiH ni smrt nije jeftina

U našoj zemlji, u kojoj većina građana preživljava, ni smrt nije jeftina. Iako se silni inflatorni udari nisu pretjerano odrazili na pogrebnu opremu i usluge, ipak, troškovi sahrane, dženaze, ukopa znaju doseći vrtoglave cifre.

Na formiranje konačnog iznosa za “posljednje troškove” utječu cijene grobnog mjesta, iskopa, grobnice, vjerskih i drugih obreda, pogrebne opreme, usluga prijevoza, cvjetnih aranžmana, posmrtne muzike…

Tehnički dio

Cijena osnovne usluge, prema podacima Pokopnog društva „Jedileri“, koja podrazumijeva osiguranje pokopne opreme i usluga za ukop na mezaristanima koji se nalaze na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, iznosi 641,80 KM.

Prema informacijama iz Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća (KJKP) „Pokop“ Sarajevo, cijena ukopa, odnosno dženaze ili sahrane na groblju Vlakovo iskazana je kao zbir niza pojedinačnih radnji. Najjeftinija dženaza na groblju Vlakovo, rekli su nam, košta 351,80 KM. Najjeftinija sahrana je 637,90 KM. Razlika se odnosi na robe i usluge koje se na prakticiraju kod obavljanja dženaze.

– Bitno je napomenuti da se ovdje radi isključivo o cijeni tehničkog dijela usluga, s obzirom na to da KJKP „Pokop“ Sarajevo ne pruža usluge vjerskog karaktera, za što su nadležne vjerske zajednice u BiH – kazali su nam iz „Pokopa“.

Sve skuplje

„Pokop“ daje mogućnost rezervacije grobnog mjesta za života, koje se isključivo odnosi na rezervaciju zemljišta, bez spomenika i nišana, u iznosu od 1.170 KM s PDV-om. Taj iznos ulazi u cijenu grobnog mjesta s gotovim nišanima, što košta 5.674,50 KM s PDV-om. Cijena grobnog mjesta s gotovim spomenicima iznosi 6.434,60 KM s PDV-om, a koja, također, uključuje rezervaciju zemljišta u iznosu od 1.170 KM.

Kada je riječ o pogrebnoj opremi, u „Pokopu“ raspolažu s 50 vrsta mrtvačkih sanduka različitog materijala, obrade i oblika, a raspon cijena kreće se od 450 do 5.900 KM.

Cijena grobnice na Gradskom groblju Sutina, najvećem u Mostaru, iznosi 1.500 KM, a dvostruka je 3.000 KM. Grobno mjesto, prema riječima Fikreta Dedovića, poslovođe, košta 500 KM, a iskop 150 KM.

– Za organizaciju sahrane ili dženaze, uključujući svu neophodnu opremu, potrebno je između 1.000 i 1.500 KM, dakle, to je cijena bez grobnog mjesta. Naše cijene su, okvirno, iste već nekoliko godina, jedino su nešto skuplji pogrebni sanduci, tabuti, jer su nabavne cijene više u odnosu na ranije. Cijene sanduka kod nas se kreću od 360 KM pa do više od 1.000 KM, a tabuta oko 160 KM. Također, poskupjeli su cvjetni aranžmani, vijenci, ikebane, a ni na te cijene mi nismo mogli utjecati – rekao nam je Dedović.

Govor, muzika, vijenci

U „Pokopu“ nude usluge ozvučenja pri sahrani, i to muzičkog ozvučenja, u iznosu od 11,70 KM, a govornog, pred kapelom, od 58,50 KM, dok je nad rakom 117 KM. Izvođenje muzike instrumentom truba košta 120 KM. U Mostaru najjeftinija ikebana košta 50 KM, a vijenac 100 KM.

Porodice preminulih imaju pravo na refundaciju određenih troškova ako je riječ o članovima udruženja penzionera, boračkih udruženja i slično.

(TIP/Izvor: Avaz.ba/Autorica: Meliha Smajkić/Foto: Meta)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.