Dodik: “Sad ne važi nijedan od dogovora sklopljenih na prethodnim sastancima”

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da još nije potvrđeno hoće li doći do sastanak partnera u vlasti na nivou BiH krajem sedmice u Mostaru. Prema njegovim riječima, da bi se u nešto vjerovalo u BiH, potrebno je da budete optimist 10 puta jači nego što je Dragan Čović. Za neuspjeh kod usvajanja takozvanih evropskih zakona okrivio je stranke Trojke.

Sve ono što je neki dan dogovoreno, ništa više ne znači. Ovako je trenutnu  političku situaciju i dogovore stranaka koje čine vlast na nivou BiH ocijenio Milorad Dodik. Kaže, politička atmosfera je zatvorena, a sve pozicije u radnim grupama  za izradu evropskih zakona su vraćene na određene pozicije. Kaže, bio je spreman na kompromise zbog evropskog puta, posebno apostrofirajući Zakon o sprečavanju pranja novca.

“Sad je opšti pritisak da se taj zakon donese i onda ovi lažni evropejci kažu kako idemo i guramo. Ništa se ne gura. Bosna jednako ostaje neuspješna zemlja u kojoj je jedina sreća mirna disolucija i da ta tri dijela krenu kud hoće u političkom smislu”.

Prema njegovim riječima, stranke koje čine vlast na nivou BiH postigle su određena dogovore, posebno Zakon o Ustavnom sudu, pitanje Frontexa, Izbornom zakonu, ali  je optužio stranke Trojke da su izigrali dogovore, posebno one sa sastanka u Laktašima.

“Ja u Sarajevu kažem – gospodo, je li ovo vaš papir? Jeste li vi pisali? Ovdje piše to i to. Slažete li se vi? Oni kažu da se ne slažu. Sa svojim papirom se ne slažu, da bi dobili danas opet izvrnuto viđenje sastanke. Mi smo se dogovorili ova tri zakona, Frontex, Zakon o Ustanvom sudu da bude na Dnevnom redu Parlamenta u aprilu i da ide izborni zakon”.

Dodik dodaje da je izvršni direktor za Evropu u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst rekla da je evropski standard da se domaće strukture dogovore o sjedištu apelacionog suda, a da je nakon toga ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy rekao da to može biti samo u Sarajevu, te da je insistiranje da apelaciono odjeljenje ne bude u Banjoj Luci želja da da se nastavi sa praksom pritiska na taj sud.

(TIP/Izvor: federalna.ba)

Komentar

  • Maribor says:

    PONOSNI SMO NA SVE VAS,NA VAŠ RAD, VAŠE ZALAGANJE,POSVEĆENOST POSLU,PONEKAD SE PAMETAN ČOVJEK ZAPITA KAKO IZDRŽAVATE SVE OVE GODINE MLATIT PRAZNU SLAMU,🤣🤣🤣🤣

Komentari su zatvoreni.