Trump: Nema pomoći zemljama NATO-a koje ne plaćaju, protjerati migrante

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump zaprijetio je sinoć da, ukoliko bude ponovo izabran, neće više garantovati zaštitu zemljama NATO-a od Rusije, koje ne plaćaju onoliko koliko treba prema sporazumu Alijanse, ne precizirajući o kome se radi.

On je na skupu u saveznoj državi Južnoj Karolini obećao i masovno izbacivanje migranata iz SAD-a.

Trump, koji je favorit za predsjedničkog kandidata republikanaca na izborima u novembru, prepričao je okupljenim građanima svoj raniji razgovor sa šefom jedne od država NATO-a.

“Jedan od predsjednika jedne velike zemlje digao se i upitao – ako ne platimo, a napadne nas Rusija, hoćete li nas štititi?”, rekao je Trump i dodao da je odgovorio: “Ne, neću vas štititi, zapravo ću ih ohrabriti da rade šta hoće sa vama, treba da plaćate svoje dugove”.

Trump je, dok je bio predsjednik SAD-a, tražio da zemlje članice NATO-a plaćaju svoje dugove Alijansi u kojoj su se članice obavezale da će braniti bilo koju zemlju u bloku ako bude napadnuta.

Trump je to izjavio u vrijeme kada je vršio pritisak na republikance u sadašnjem sastavu Kongresa da ne prihvate prijedlog zakona koji predviđa isplatu novog paketa pomoći Ukrajini i reformu migrantske politike.

On je često izražavao sumnjičavost i ponekad protivljenje nastavku pružanja američke pomoći Ukrajini i čak je prijetio da će izaći iz NATO-a ako se vrati u Bijelu kuću.

On se ponovo osvrnuo na imigraciju, još jedno veliko kontroverzno pitanje u izbornoj kampanji. Pod njegovim pritiskom republikanski članovi Kongresa su, izgleda, odlučili da blokiraju svaku reformu migrantske politike prije predsjedničkih izbora.

“Ne zaboravimo da smo ove nedjelje izvojevali i veliku pobjedu koju svi konzervativci treba da slave. Ugušili smo katastrofalan prijedlog onog prevaranta Joea Bidena o otvorenim granicama. Cijela grupa je odlično radila u Kongresu”, rekao je Trump.

Bivši predsjednik, koji je ojačao popularnost obećavajući izgradnju zida između SAD-a i Meksika, dao je uvjeravanje da će protjerivanje migranata biti jedan od njegovih prioriteta ako se vrati u Bijelu kuću.

“Prvog dana ću okončati sve politike otvorenih granica Bidenove administarcije i pokrenut ćemu najveću nacionalnu operaciju protjerivanja u historiji SAD-a. Nemamo drugog izbora,” rekao je on.

Bijela kuća je odgovorila na Trumpove izjave hvaleći napore sadašnjeg predsjednika Joea Bidena, vjerovatnog Trumpovog rivala na izborima u novembru, da ojača saveze u cijelom svijetu.

“Ohrabrivati invaziju na naše najbliže saveznike od strane ubitačnih režima je zabrinjavajuće i nerazumno”, rekao je Andrew Bates, portparol Bijele kuće u saopćenju objavljenom sinoć.

“Umjesto da poziva na rat i promoviše haos, predsjednik Biden će nastaviti da podržava američko liderstvo”, dodao je Bates.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Beta-AFP/Foto: EPA-EFE/RANDALL HILL)