Novo istraživanje otkriva jedan uzrok koji jutarnju migrenu povećava za 16 posto

Glasna muzika, svijetli ekrani, jaki parfemi i jaka svjetla mogu izazvati migrene. Osobe koje pate od migrena znaju da nema ništa gore od otkrivanja uzroka njihove intenzivne boli.

Međutim, nova studija sugerira da nam vrijeme kada dobijemo migrenu može dati naznaku o njezinim uzrocima.

Nekvalitetan san povećava rizik od jutarnjih migrena za 22 posto

Nova studija koju su proveli istraživači Tarannum Lateef, Debangan Dey, Andrew Leroux, Lihong Cui, Mike Xiao, Vadim Zipunnikov i Kathleen Merikangas otkrila je da noć lošeg sna povećava rizik od jutarnje migrene za 22%. Također tvrde da niska energija dan prije povećava rizik od migrene za 16 posto.

Međutim, loš san i niska energija nisu povećali rizik od poslijepodnevnih glavobolja. Umjesto toga, dan pun stresa i visoke energije povećao je rizik od migrene kasnije tijekom dana za 17 posto. Ova otkrića sugeriraju da nam vrijeme kada dobijemo migrenu može pomoći u otkrivanju njezinog osnovnog uzroka.

Gotovo 500 ljudi u dobi od 7 do 84 godine (od kojih je 61 posto identificirano kao žene) sudjelovalo je u ovoj dvotjednoj studiji. Kako bi izmjerili svoje rezultate, nosili su posebne uređaje koji mjere aktivnost tijekom spavanja. Također su vodili digitalne dnevnike skokova energije, stresa, tjeskobe i općeg raspoloženja.

Ovo istraživanje nije pronašlo nikakve poveznice između anksioznosti, depresije i rizika od migrene. To ne znači da problemi s mentalnim zdravljem ne mogu pridonijeti glavoboljama, ali čini se da ih nije bilo među ovom skupinom, piše MindBodyGreen.

Dakle, važno je usredotočiti se na kvalitetan san, bez obzira patimo li od migrena ili ne. Dugotrajan i kvalitetan noćni odmor neophodan je za optimalno funkcioniranje mozga, piše Index.hr.

(TIP/Foto: Pexels)