Dodik: Ako Schmidt nametne Izborni zakon, odustajemo od EU dokumenta

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da mu je generalna direktora za Evropu pri Službi EU za spoljne poslove (EEAS) Angelina Eichhorst u telefonskom razgovoru potvrdila da poštuje dogovor koji u Bosni i Hercegovini postignu politički predstavnici naroda u BiH, ali da potpuno suprotne stavove o tome imaju američke diplomate i funkcioneri.

“Telefonom sam razgovarao sa Eichhorst i tražio da se izjasni. Ona je rekla da poštuje dogovor naroda i BiH. Poslije 15 minuta izlazi američki ambasador u BiH Michael Murphy, koji kaže ne može ovo, ne može ono”, rekao je Dodik novinarima poslije sastanka sa premijerom RS, direktorima javnih preduzeća i načelnicima opština.

Govoreći o jučerašnjem sastanku vladajuće koalicije na državnom nivou, koju čine Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), HDZ BiH i stranke “Trojke”, on je rekao da je sastanak “bio dobar, ali istovremeno i komičan i tragičan”.

Dodik je ocijenio da američki ambasador Michael Murphy utiče na “Trojku” da odustaje “od onog što je sama napisala, a što je usvojeno i prihvaćeno od svih drugih”. “Murphy je oronuo, on je ambasador samo u Federaciji BiH. Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju James O’Brian je prepotenan tip, koji misli da svi treba da legnu kad se on pojavi. A bio je obični nosač torbi”, kazao je Dodik.

Govoreći o pitanju Izbornog zakona BiH, on je ocijenio da je, kada je taj zakon usaglašen na nivou vladajuće koalicije na državnom nivou, prestao biti prioritet. “Ako visoki predstavnik Christian Schmidt nametne Izborni zakon, mi ćemo odustati od EU dokumenata i donijeti svoj izborni zakon”, naglasio je Dodik.

Predsjednik RS je, odgovarajući na pitanje novinara o posljednjem intervjuu koji je ruski predsednik Vladimir Putin dao američkom novinaru Tuckeru Carlsonu, ocijenio da zapadni mediji “od Putina pokušavaju da naprave aždaju”.

“Putin je u Ukrajini jer želi da zaštiti ruski narod, želi da zaštiti i srpski. Zapad želi da disciplinuje sve nas ovde. Pokušaj da uvodimo sankcije Rusiji je propao”, kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Putin i Rusija “dobro razumiju položaj Srba”, dodavši da se ne može vjerovati Britancima niti američkim demokratama.

“Oni su gradili pozicije na lažima o Srbima”, zaključio je Dodik.

(TIP/Izvor: Beta/Foto: Ilustracija)