Dogovorene tri radne grupe za usaglašavanje tri zakona

Delegacije stranaka koje čine vlast na državnom nivou (SDP BiH, Narod i pravda, Naša stranka, HDZ BiH i SNSD-a) održale su sastanak u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojem se razgovaralo o reformama koje su neophodne za početak pregovora o članstvu naše zemlje u Evropskoj uniji.

Kako je kazao predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, dogovorili su tri radne grupe koje do kraja sljedeće sedmice trebaju usaglasiti član po član tekstove zakona o sukobu interesa u institucijama BiH, zakona o sudovima BiH i izbornog zakona BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović istakao je kako su jedan sat analizirali zaključke iz Laktaša – šta su tamo dogovorili: „Čini mi se da je realan termin da u narednih sedam dana usaglasimo ova tri zakona“. Dodao je da bi u tom slučaju krajem sedmice napravili sastanak u Mostaru kako bi taj posao bio završen.

„Politička grupacija koju ja predstavljam je za evropski put BiH. On podrazumijeva da ništa nema da nameće ovaj lažni visoki predstavnik koji se šepuri po Sarajevu. Ukoliko on bilo šta učini – ništa od ovoga ne važi, nema evropskog puta BiH, bar što se nas tiče. Ako mogu da idu s njegovim odlukama i ako mogu samo sa svojim – OK, mi u tome nećemo učestvovati, šta god to bilo“, poručio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

(TIP/Izvor: federalna.ba)