Bećirović: Destruiranje Ustavnog suda BiH ne smije biti ni tema za razgovor

Povodom najnovijih antidejtonskih i antiustavnih poruka predsjednika bh. entiteta Milorada Dodika u vezi stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, oglasio se član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović.

Prema njegovim riječima, predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik mora potpuno zaboraviti ideju o destruiranju Ustavnog suda BiH. Svi u Bosni i Hercegovini i van nje dobro znaju njegove javno deklarirane antidejtonske ciljeve i politike, kao i suštinske razloge zašto mu smetaju Ustavni sud BiH i Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

˝Nijedan političar koji se zalaže za državu Bosnu i Hercegovinu ne smije pristati na Dodikove ultimatume o Ustavnom sudu BiH, kao i o drugim esencijalno bitnim pitanjima za Bosnu i Hercegovinu. Ustavni sud BiH ne smije biti ni tema razgovora sa političkim ekstremima koji ugrožavaju mir i ustavni poredak Bosne i Hercegovine˝, naveo je Bećirović.

Evropski put Bosne i Hercegovine ne postoji da bi politički ekstremisti uništili evropsku i evroatlantsku budućnost Bosne i Hercegovine, već da bi naša država postala funkcionalna i demokratska država u kojoj se poštuju evropski standardi i principi.Status, sastav i nadležnosti Ustavnog suda BiH regulirane su Ustavom BiH. Ustavni sud BiH utemeljen je članom VI. Ustava BiH kao nezavisni čuvar Ustava i kao institucionalni garant za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda ustanovljenih Ustavom BiH i instrumentima Aneksa I Ustava BiH. Ustavni sud BiH nije dio ni zakonodavne, ni izvršne, nego je Ustavom BiH pozicioniran kao posebna samostalna i nezavisna vlast, mišljenja je.

˝Vodeći računa o važnoj ulozi koju Ustavni sud BiH ima u Ustavu BiH, a koja nameće obavezu osiguranja njegove nezavisnosti, uključujući punu finansijsku i upravnu nezavisnost i samostalnost, nedopustivo da bilo koji političar potkopava ulogu Ustavnog suda BiH˝, saopćio je član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović.

(TIP)