Krenuo “projekt stoljeća” na piramidi u Gizi. Ljudi bijesni, arheolozi zgroženi

Početak radova na obnovi Mikerinove piramide u Gizi izazvao je kritike stručnjaka i potaknuo porugu na društvenim mrežama, no suprotno tomu čelnik egipatskog Vrhovnog vijeća za antikvitete Musfata Vaziri obnovu naziva “projektom stoljeća”. Vaziri je u videu objavljenom na Facebooku prikazao radnike kako postavljaju blokove granita na podnožje Mikerinove piramide, uz Keopsovu i Kefrenovu jednu od tri slavne piramide u Gizi.

Ona je izvorno bila obložena granitom, ali je s vremenom izgubila dio pokrova. Rekonstrukcijom granitnog sloja želi joj se vratiti originalan izgled. Predviđeno je da radovi traju tri godine i bit će “egipatski dar svijetu u 21. stoljeću”, rekao je Vaziri, koji je na čelu egipatsko-japanske misije zadužene za projekt.

“Kad će isplanirati projekt ispravljanja tornja u Pisi?”

No brojni uzrujani korisnici društvenih mreža ispod videa su ostavili vrlo kritične komentare.

“Nemoguće!” napisala je egiptologinja Monica Hanna. “Samo je to još nedostajalo, popločavanje Menkaureove piramide! Kada ćemo prekinuti apsurde u upravljanju egipatskom baštinom?” upitala je. “Sva međunarodna načela o obnovama zabranjuju takve intervencije”, dodala je Hanna, pozvavši sve arheologe da “odmah reagiraju”.

Ostali komentatori uglavnom su sarkastični.  “Kad će isplanirati projekt ispravljanja tornja u Pisi?” upitao je jedan. Drugi je predložio: “Zašto ne bi obložili piramide tapetama umjesto pločicama?”

Pitanje očuvanja baštine u Egiptu, kojemu turizam donosi 10 posto bruto domaćeg proizvoda, često je predmet žestokih rasprava.

Nedavno uništenje čitavih područja povijesnog područja Kaira dovelo je do snažne mobilizacije civilnog društva, kojemu je uglavnom zabranjena politička aktivnost i sada glavninu svoje borbe s vladom koncentrira na pitanja urbanog planiranja i baštine. Rasprava se nedavno usredotočila na džamiju Abu al-Abasa al-Mursija iz petnaestog stoljeća u obalnom gradu Aleksandriji, drugome po veličini u Egiptu. Lokalne vlasti najavile su istragu nakon što je izvođač radova zadužen za obnovu odlučio prebojati stropove najveće gradske džamije.

(TIP/Izvor: Hina/Foto: EPA)