‘Europa je bolesna, krah se bliži. Vrijeme je za selidbu, dvije destinacije su na vrhu popisa!‘

‘Tamo će plaćati manje poreze. Bit će sretniji i slobodniji. Manje je vjerojatno da će se naći usred totalnog rata. Životni će im standard biti znatno veći‘…

Vrijeme je za oplakivanje stare Europe. Trulež se više ne da ukloniti, predaleko je pala. Dekadencija, pacifizam i samoprijezir preduboko su u nju usađeni. Spirala negativnosti postala je nezaustavljiva. Nekoć najbogatiji i najrazvijeniji kontinent na svijetu, Europa je gotova, a njezinog je sramotnog pada ostatak svijeta itekako svjestan. Svjesni su ga i neki zabludjeli Europljani. Patologije koje je muče, a za koje si je sama kriva – katastrofalni ekonomski kraj, gotovo pa potpuna geopolitička irelevantnost, migrantska i integracijska kriza te zjapeći demokratski deficit – metastazirale su i postale prekompleksne.

Trećerazredne europske elite, a pogotovo sebični i demagogiji skloni političari koji su je indiferentno promatrali dok se društveno-vojno-demografski raspadala, nisu u stanju uhvatiti se u koštac s tim metastaziranim patologijama. Njemačka, Francuska, Nizozemska i druge zemlje na rubu su društvenih eksplozija, a poljoprivrednici su postali najnoviji segment europskog društva koji se odao radikalizmu. Mladim bi i ambicioznim Europljanima bilo bolje da se presele u Sjedinjene Američke Države, pogotovo u Floridu ili Teksas, savezne države koje se aktivno bore protiv woke ideologije. Tamo će plaćati manje poreze. Životi će biti bolji, bit će sretniji i slobodniji. Manje je vjerojatno da će se naći usred totalnog rata. Životni će im standard biti znatno veći.

Ovako glase prva tri poglavlja kolumne britanskog novinara i urednika The Sunday Telegrapha Allistera Heatha, zagovornika Brexita i slobodnog tržišta. Heath je 2018. konstatirao da Europom i Amerikom divlja ono što krajnja desnica i alternativna desnica nazivaju “kulturnim marksizmom”. One vjeruju da akademski građani i intelektualci rade na rušenju zapadnog društva te da kršćanske vrijednosti i tradicionalistički konzervativizam žele zamijeniti liberalnim vrijednostima. Desničari koji u njega vjeruju drže ga odgovornim za identitetske politike, političku korektnost i moderne progresivne pokrete. “Kulturalni marksizam” neki drže teorijom zavjere koja je potekla iz antisemitskih krugova.

Heath je u svojoj kolumni ustvrdio da je 248-godišnjem natjecanju između Europe i Amerike pobjedu odnijela potonja, ali i da i je i ona “bolesna”. Tu tezu brani tvrdnjama da je u SAD-u woke ideologija u usponu te da je apsurdno da će se na ovogodišnjim predsjedničkim izborima u SAD-u sučeliti 78-godišnji bivši predsjednik Donald Trump i 81-godišnji aktualni predsjednik Joe Biden. “Međutim, za razliku od Pariza, Berlina, Rima i Bruxellesa, Amerika još uvijek ima dovoljno kapitalističkog duha, dinamizma i poduzetništva te ljubavi prema znanosti, meritokraciji i tehnologiji da prebrodi trenutne probleme”, tvrdi Heath.

(TIP/Izvor: Jutarnji.hr/Autor: Damjan Raknić/Foto:  Colin Matthieu/Hemis Via Afp)