Posjet delgacije NATO-a: Važna suštinska, politička i svaka druga poruka

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je danas da je posjeta delegacije NATO-a Bosni i Hercegovini jedna od najvažnijih posjeta u “moru velikog broja posjeta”.

– Danas formalno-pravno gledajuću, cijela ta struktura NATO-a, osim generalnog sekretara, je danas  došla u Sarajevo, kompletan taj saziv. Sjednica koja će se održati bit će prava sjednica NATO-a, sa proširenim sazivom, predstavnicima BiH – kazao je Konaković.

Dodao je da je to sigurno važna i suštinska i politička i svaka druga poruka i „onima koji izvana, iz nekih međunarodnih krugova pretenduju da kontrolišu ovaj dio Evrope, a pogotovo onima unutra koji bi eventualno razmišljali o nekim negativnim potezima u narednom periodu“.

– Vrlo važna posjeta. Jako sam sretan da se ona danas u Sarajevu dešava. Na najbolji ćemo moguć način ugostiti naše goste – kazao je Konaković.

Na poziv Bosne i Hercegovine, Sjevernoatlantsko vijeće (NAC), predvođeno zamjenikom generalnog sekretara NATO-A Mircea Geoană,  1. i 2. februara boravi u posjeti Sarajevu.

Danas, prvog dana posjete, zamjenik generalnog sekretara i ambasadori zemalja članica NATO-a će se osim sa članovima Predsjedništva BiH, između ostalog, sastati sa predsjedavajućom Borjanom Krišto i članovima Vijeća ministara BiH.

Nakon sastanka, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković i zamjenik generalnog sekretara NATO Mircea Geoană obratit će se medijima.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Amer Kajmović)