Više neće biti predsjednik u TK: Skopljak o izborima i strujama unutar SDA, Vladi TK i Halilagiću, kandidatima za nasljednika…

Predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Tuzlanskog kantona Fahrudin Skopljak u februaru bi trebao dobiti nasljednika na čelu stranke u najmnogoljudnijem kantonu. On za Faktor kaže da mu je jedan predsjednički mandat bio sasvim dovoljan te da na kantonalnom nivou neće tražiti niti jednu novu funkciju.

– Ove četiri godine su me dobro potrošile, nemam snage više da balansiram, pravim kompromise i peglam tuđe nesuglasice. Preko mojih leđa prešlo je previše tuđih ambicija, želja i sujeta, a sve je to trebalo nekako poravnati. Napravili smo odličan rezultat u TK na Općima izborima i mislim da je ta broba vrijedila. Vrijeme je da dođe neko novi, ko će imati više snage da se nosi sa svim što se dešava. Ostat ću član Predsjedništva SDA, a na kantonalnom nemam želju ni za kakvom funkcijom – kaže Skopljak.

U SDA su u toku unutarstaranački izbori na nivou gradskih i općinskih organizacija, a u javnosti se najviše govori o borbi za prevlast dvije struje unutar stranke.

– Izbori u lokalnim organizacijama trebaju biti okončani do kraja januara, a njihova je obaveza da predlože kandidate za predsjednika Kantonalnog odbora te delegate za Skupštinu Kantonalnog odbora, koja bira predsjednika. Po svemu sudeći imat ćemo dva kandidata za predsjednika Šekiba Umihanića i Midhata Čauševića. Lično sam u dobrim odnosima s obojicom i ne mogu se svrstati na bilo čiju stranu, niti to želim. Neka proces ide pa ćemo vidjeti ko će dobiti podršku. Ko god bude donijet će novu energiju i nadam se da ćemo poslije ovih izbora proći sa što manje rana, da ne bude refleksije na Lokalne izbore – kaže Skopljak.

Ni Skopljak ne negira da postoje dvije izražene struje unutar Kantonalnog odbora, jednu koju predvodi živinički poduzetnik Abdurahman Hodžić Hodža i druga koju kontrolira kantonalni zastupnik Smajo Mandžić.

S obzirom na to, nameće se pitanje, mogu li se unutarstranački izbori, na bilo koji način odraziti na rad Vlade TK na čelu s premijerom Irfanom Halilagićem, kojega je upravo Skopljak predložio za premijera.

– Vjerujem da izbori unutar SDA neće imati utjecaj na Vladu TK, ali u ovih 10 godina nagledali smo se svega. Siguran sam da premijer Halilagić ima podršku u stranci, jer su on i Vlada TK pozitivni primjeri u čitavoj državi. Udariti na premijera i Vladu koji su popularni među građanima značilo bi pucati sebi u nogu – zaključio je Skopljak.

(TIP/Izvor: Faktor.ba/Autor: J.Bojić)

2 komentara

  • Thank you for the auspicious writeup It in fact was a amusement account it Look advanced to more added agreeable from you By the way how could we communicate

  • Maribor says:

    Sad se povlaĉis a prosle si izbore zabio noz Begi Gutiću.Posteno bi bilo da se i ove izbore kandidujeś Potroŝili te oni koji su te tu postavili.zato se povlačiš

Komentari su zatvoreni.