Predstavnici Poljoprivrednog zavoda TK posjetili Banoviće – razgovarali sa općinskim načelnikom i poljoprivrednim proizvođačima općine Banovići 

Na inicijativu Poljoprivrednog zavoda Tuzlanskog kantona održan je radni sastanak predstavnika Zavoda sa poljoprivrednim proizvođačima općine Banovići. Sastanak je iniciran s ciljem uspostavljanja bolje suradnje i upoznavanja poljoprivrednika sa poticajnom politikom u 2024. godini. Teme razgovora u BKC-u bile su i ishrana muznih grla te zimska rezidba i zimska zaštita voćaka. Ovom prilikom su banovićki stočari, voćari i ratari dobili korisne stručne savjete kako da unaprijede svoju djelatnost, a voćarima je na terenu i praktično pokazan način obavljanja zimske rezidbe voćaka.

Prema riječima direktora Poljoprivrednog zavoda TK Fejze Begovića Banovići imaju velike mogućnosti u ovoj oblasti, ali svi oni koji se žele baviti poljoprivrednom proizvodnjom ne bi trebali ulagati novac bez strukei nauke. S tim u vezi, kazao je da su vrata Zavoda otvorena svakom poljorivrednom proizvođaču i tu su da im pomognu.

Prije radnog sastanka sa poljoprivrednicima općinski načelnik dr. Bego Gutić upriličio je prijem za predstavnike Poljoprivrednog zavoda TK u zgradi Općine na kojem je upoznao predstavnike Zavoda sa trenutnim stanjem u ovoj oblasti na području općine Banovići. Naglasio je da iako Banovići nisu poljoprivredni kraj iz budžeta Općine se izdvajaju značajna finansijska sredstva za poljoprivredu, i to kroz nabavku plastenika i poticaje za različite vidove proizvodnje: proizvodnju mlijeka, krastavca kornišona, sjetvu kukuruza i slično. Također, istakao je da je u posljednje vrijeme, kroz projekte koji se realizuju u suradnji sa međunarodnim organizacijama, registrirano i nekoliko obrta iz oblasti poljoprivredne proizvodnje.

(TIP)

Komentar

  • My brother suggested I might like this blog He was totally right This post actually made my day You can not imagine simply how much time I had spent for this info Thanks

Komentari su zatvoreni.