Najbrži recept za piletinu s parmezanom i njokima

Piletina s parmezanom klasik je američke kuhinje inspiriran Italijom. Pohana piletina prelivena rastopljenim sirom i poslužena najčešće se špagetima u umaku od paradajza, prava je utješna hrana, a svi prigovori padaju pred bogatim, finim okusom i prekrasno kremastim rastopljenim sirom.

Varijacija ima mnogo, a nama se svidjela ova iz jedne tave koja prilično pojednostavnjuje pripremu, a zadržava sve važno iz originalnog recepta.

Piletina s parmezanom i njokima iz jedne tave se ne poha nego peče na naglo, a u istoj ćete posudi napraviti i umak, skuhati (vrlo kratko) njoke i na kraju – dovršiti cijelu stvar u pećnici iz koje će kao junak izaći topljeni sir. Malo svježeg bosiljka zaokružit će priču i dat joj svježine, a nabolje od svega je što je sve gotovo za pola sata. Uživajte!

Sastojci za piletinu s parmezanom i njokima iz jedne tave:

  • 2 komada pilećih prsa bez kože i kostiju
  • 2½ čajne kašikice soli, podijeljeno
  • ¼ šoljica brašna
  • ¼ šoljice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 8 češnjeva bijelog luka, sitno nasjeckanog
  • ½ čajne kašikice mljevenih pahuljica crvene papričice
  • 800 g pelata iz konzerve
  • 1½ čajna kašikica šećera
  • 500 g njoka od krompira
  • 60 g parmezana, sitno naribanog
  • 230 g mozzarelle iz tekućine, narezane na kockice
  • listovi svježeg bosiljka, za posluživanje

Priprema piletine s parmezanom i njokima iz jedne tave:

Napravite 2 filea od svakog komada pilećih prsa. Posolite ih s oko 2 čajne kašikice soli, prebacite u zdjelu i pospite brašnom. Okrećite ih da se ravnomjerno nabrašne.

Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi od lijevanog željeza, na srednje jakoj vatri. Pecite dva po dva filea dok ne dobiju lijepu boju, dodajte još ulja između serija ako je potrebno. Izvadite meso iz tave i ostavite ga sa strane. Smanjite vatru i dodajte nasjeckani bijeli luk i sitno mljevene pahuljice crvene papričice i pirjajte 1 minutu. Dodajte cijele oguljene pelate (malo ih zdrobite rukama), ostatak soli, šećer, pustite da zavrije pa kuhajte uz povremeno miješanje dok se umak malo ne zgusne, oko 5 minuta.

Dodajte njoke i kuhajte uz stalno miješanje dok njoki samo malo ne omekšaju, manje od 2 minute, pa maknite s vatre. Toplina brojlera. Posložite piletinu u jednom sloju preko njoka u umaku. Pospite parmezanom i mozzarellom. Premjestite tavu u pećnicu i pecite dok se sir ne otopi i ne dobije boju, 5 do 8 minuta. Pospite listićima bosiljka i poslužite.

(TIP7Izvor: Punkufer.hr/Foto:Shutterstock)

Komentar

  • I loved even more than you will get done right here. The overall look is nice, and the writing is stylish, but there’s something off about the way you write that makes me think that you should be careful what you say next. I will definitely be back again and again if you protect this hike.

Komentari su zatvoreni.