Uporedili smo rezultate ‘klikova’ u anketi TIP-a i jedinstvenih internet IP adresa učesnika glasanja: Ovo su rezultati…

Pred nama su u oktobru lokalni izbori u Bosni i Hercegovini. Političke stranke već sada uveliko razmišljaju o budućim aktivnostima i sigurno je da izbornih kampanja i obećanja građanima neće nedostajati…Uporedili smo rezultate ‘klikova’ u anketi koju smo proveli na TIP-u i jedinstvenih internet IP adresa učesnika/ca glasanja.

U prvoj anketi smo vas pitali: Za koju biste stranku glasali da su lokalni izbori sutra u Tuzli?

Moglo se glasati neograničen broj puta, bez obzira za jedinstvenu internet IP adresu učesnika glasanja.

Najviše su u anketi ‘klikali’ pristalice PDA 6.932 puta, zatim SD BiH 6.832 puta, SDA 3.861 puta, SDP-a 1.368 puta.

Ovo su rezultati glasanja:

Objavljujemo i rezultate glasanja ‘jedan glas-jedna IP internet adresa’ koji pokazuju koliko su ‘internet vojnici’ stranaka bili angažovani za vrijeme trajanja ankete. Ukupno je glasalo 6.418 čitatelja/ki TIP-a. Najviše ‘jedinstvenih’ glasova dobio je PDA 2.214, slijedi SD BiH sa 2.092 glasa, potom SDA sa 1.299 glasova, dok je SDP dobio 462 glasa.

Ovo su rezultati glasanja:

SDP: 462 glasa

SDA: 1.299 glasova

DF: 89 glasova

Naša stranka: 20 glasova

Tuzlanska alternativa: 12

Stranka za BiH: 13

PDA: 2.214 glasova

HDZ BiH: 9

BOSS: 17 glasova

Platforma za progres 112

Narod i pravda: 21

SD BiH: 2.092 glasa

SBB: 4 glasa

NES: 2 glasa

BH Zeleni: 20 glasova

SPU BiH: 1

Neću ni glasati: 51 glas

U drugoj anketi smo vas pitali: Kako ocjenjujete dosadašnji rad gradonačelnika Zijada Lugavića (SDP)?

I u drugoj anketi smo namjerno dopustili da se glasa neograničen broj puta, bez obzira na ‘jedinstvenu internet IP adresu‘ učesnika glasanja. Kao što smo i očekivali, za ovu anketu je vladala manja zainteresovanost ‘internet vojnika’ stranaka koji su nastojali tokom trajanja ankete (sedam dana) što više klikovima ostvariti bolji rezultat za političku opciju koju preferiraju.

Ovo su rezultati glasanja:

Objavljujemo i rezultate glasanja ‘jedan glas-jedna IP internet adresa’. Ukupno je glasalo 1.643 čitatelja/ki TIP-a. Iz rezultata glasanja se može vidjeti da gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić (SDP) ima znatnu podršku učesnika ankete.

Rezultati:

Nije ispunio moja očekivanja: 245 glasova

Može mnogo bolje: 69 glasova

Odlično radi svoj posao: 1.268 glasova

Glasao/glasala bih za drugog kandidata/kandidatkinju: 61 glas

Napomena:

Svima bi trebalo biti jasno da se ova ankete ne može uzeti kao validna da bi oslikavala stvarno mišljenje javnog mnijenja i kao takvu je ne treba ni posmatrati. S druge strane, donekle može biti pokazatelj koliko politički subjekti mogu trenutno animirati svoje pristalice da budu aktivni na internetu i da rade za njihove interese u vidu online promocije. Na izborima građani imaju priliku da iskažu svoj stav. A prva prilika će biti u oktobru ove godine na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini.

(TIP)