Jürgen Klopp se povlači sa pozicije menadžera Liverpoola na kraju sezone

Menadžer Liverpoola, Jürgen Klopp, povući će se s te pozicije na kraju sezone, izjavivši da mu nedostaje energije, javlja BBC Sports. 

Klopp je imenovan na tu poziciju 2015. godine, a njegov ugovor trebao je trajati do 2026. godine.

Osvojio je Ligu prvaka 2019. godine prije nego što je Liverpool predvodio do njihove prve titule u engleskoj ligi u posljednjih 30 godina u sezoni 2019-20.

– Rekao sam klubu već u novembru da odlazim – rekao je Klopp, koji je objavio svoju odluku dok njegova ekipa vodi na vrhu Premier lige. “Mogu razumjeti da je to šok za mnoge ljude u ovom trenutku, kada to čuju, ali očito mogu objasniti – ili barem pokušati objasniti.”

– Volim apsolutno sve u vezi s ovim klubom, volim sve u vezi s gradom, volim sve u vezi s našim navijačima, volim ekipu i osoblje. Volim sve. Ali to što i dalje donosim ovu odluku pokazuje vam da sam uvjeren da je ona ispravn – objasnio je Klopp. 

Dodao je da se nalazi na izmaku energije. 

– Već sam znao duže vrijeme da ću to morati objaviti u jednom trenutku. Znam da ne mogu obavljati posao iznova i iznova.

Liverpool je osvojio svaku veliku titulu otkako je njemački trener preuzeo ‘Redse’.

Klopp je vodio Liverpool do njihove šeste evropske titule 2019. godine kada su pobijedili Tottenham u finalu Lige prvaka u Madridu.

Slijedila je pobjeda u UEFA Superkupu i Svjetskom klupskom prvenstvu FIFA-e, a najvažnije, osvojili su naslov Premier lige već naredne sezone.

Liverpool je osvojio domaći dvostruki naslov u sezoni 2021.-2022., a zamalo su propustili četverostruku krunu jer ih je u posljednjem kolu sezone u Premier ligi pretekao Manchester City, a u finalu Lige prvaka izgubili su od Real Madrida u Parizu.

Prošle sezone Liverpool nije osvojio nijedan veliki trofej, ali ove sezone konkurira za četiri trofeja. Pobijedili su Fulham u srijedu i plasirali se u finale Carabao kupa.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN)