Boban podnio ostavku u UEFA-i zbog neslaganja sa Čeferinom

Šef fudbala Evropske fudbalske unije (UEFA) Zvonimir Boban podnio je danas ostavku zbog namjere predsjednika evropske kuće fudbala Aleksandera Čeferina da promijeni statut, što bi mu omogućilo da ostane duže na funkciji. Bivši hrvatski reprezentativac i fudbaler Milana naveo je “potpuno neodobravanje” Čeferinovog poteza, u odluci da napusti posao poslije tri godine na funkciji šefa evropskog fudbala.

“Sa tugom i teška srca, nemam izbora osim da napustim UEFA-u. Ne pokušavam da budem neka vrsta heroja, posebno jer nisam jedini koji ovako razmišlja”, naveo je Boban u saopštenju.

U UEFA-i postoji neslaganje Čefernovim vodstvom, nakon što je prošlog aprila ponovo izabran za predsjednika, bez protivkandidata, na funkciju koju je preuzeo 2016. godine.

UEFA je podržala bivšeg predsjednika Fudbalskog saveza Španije Luisa Rubialesa poslije incidenta na Svjetskom prvenstvu za fudbalerke, kada je bez pristanka poljubio reprezentativku Jenni Hermoso. Pod ogromnim pritiskom Rubiales je podnio ostavku, a UEFA mu je u saopštenju zahvalila na saradnji i nije podržala fudbalerke.

Evropska kuća fudbala je zatim pokušala da vrati mlade selekcije Rusije u međunarodna takmičenja, uprkos sopstvenoj zabrani učešća zbog rata u Ukrajini. Taj prijedlog je propao jer su brojni Savezi bili protiv prijedloga.

Razdori u Izvršnom komitetu UEFA-e uvećani su na sastanku u Hamburgu 2. decembra, na marginama žrijeba za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj. Čeferin je tada predložio da se promijeni statut koji ograničava predsjednika da tu funkciju obavlja 12 godina. To je antikorupcijska reforma usvojena kao posljedica istraga u SAD i Švicarskoj iz 2015. godine o korupciji u svjetskom fudbalu. Poslije tog skandala Michel Platini je sklonjen sa funkcije predsjednika UEFA-e i zamijenio ga je Čeferin 2016. godine.

Tim amandmanom bi se pojasnilo da se Čeferinove prve tri godine na funkciji do završetka Platinijevog mandata 2019. godine, neće računati u ograničenje njegovog mandata od 12 godina.

Ako članice UEFA-e odobre taj amandman 8. februara na kongresu u Parizu, Čeferin bi 2027. godine ponovo mogao da bude kandidat i ostane 15 umjesto 12 godina, na poslu na kome godišnje prima platu od tri miliona dolara.

Boban nije bio u Hamburgu kada se dio članova Izvršnog odbora UEFA-e suprotstavio Čeferinu, predvođeni blagajnikom Davidom Gillom. Bivši izvršni direktor Manchester Uniteda rekao je da se iz principa protivi produženju roka, iako bi od toga imao koristi jer bi ostao član Izvršnog odbora.

Boban je u pismu naveo da nije mogao da promijeni Čeferinovo mišljenje.

“Uprkos tome što sam izrazio najveću zabrinutost i potpuno neslaganje, predsjednik UEFA-e je rekao da za njega ne postoji nikakav pravni, moralni i etički problem i da namjerava da nastavi sa tom idejom”, dodao je on.

Boban je pohvalio Čeferina jer je podržavao reforme na početku mandata, ali je naveo da je otklon od tih vrijednosti nerazumljiv. “Svjestan sam da ništa nije idealno, a kamoli ja i da je ponekad potreban kompromis. Međutim, učešće u ovome bilo bi protiv svih principa i vrijednosti u koje svim srcem vjerujem i za koje se zalažem”, napisao je Boban.

Boban je počeo da radi u UEFA-i prije tri godine, kada je napustio direktorsku funkciju u Milanu. On je prethodno radio u Međunarodnoj fudbalskoj federaciji (FIFA-i) kao zamjenik generalnog sekretara za fudbalska pitanja.

(TIP/Izvor: Beta/Foto: Gol.hr)