Von der Leyen smatra da je napredak vidljiv, Rutte poručuje: Nema prečica

Delegacija Evropske unije predvođena predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, predsjednikom Vlade Kraljevine Nizozemske Markom Rutteom i predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, kao i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH nakon sastanka održali su press konferenciju.

Tom prilikom von der Leyen je poručila kako Bosnu i Hercegovinu vide u Evropskoj uniji kao jedinstvenu, nedjeljivu i suverenu državu, dok je predsjednik Vlade RH rekao “Poruka svim partnerima u BiH je da iskoriste ovaj otvoreni prozor, a Hrvatska će prijateljski i partnerski pomoći na evropskom putu”.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je nakon sastanaka s predstavnicima vlasti u Bosni i Hercegovini da je jasno vidi napredak zemlje, ali da su potrebni dodatni rezultati i provođenje reformi. Von der Leyen je nakon sastanka sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto i zamjenicima predsjedavajuće pohvalila je BiH za stopostotnu usklađenost s vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a.

“Iskazali ste svoju posvećenost evropskom putu. To jedan od razloga što se 2022. postali zemlja kandidat. To je bio veliki poticaj za dalje iskorake, a prošlog decembra je EU donijela historijsku odluku da otvori prestupne pregovore kada vaša zemlja ispuni kriterij za članstvo u dovoljnoj mjeri”, rekla je Von der Leyen. Dodala je da je BiH zabilježila određen napredak te usvojila važne zakone.

“Pokazali ste da možete ostvarivati rezultate ukoliko vaša zemlja jedinstvena da krene naprijed. Što više rezultata ostvarujete meni više pomažete u izradi izvještaja koji će odraziti taj napredak”, rekla je Von der Leyen. Dodala je da su s kolegama Rutteom i Plenkovićem saglasni da BiH vide u Evropskoj uniji.

“Vidimo BiH u Evropskoj uniji kao jedinstvenu, nedjeljivu i suverenu državu i to je naš zajednički cilj, da na tome radimo. U vašim je rukama da prihvatite ovaj put koji ste odabrali i neka vas ništa ne skrene sa ovog zadatog kursa”, rekla je predsjednica EK.

Rutte: Nema nikakvih prečica, moramo biti sigurni da BiH ostvaruje rezultate

Predsjednik Vlade Nizozemske bio je nešto oštriji upozorivši da je prije otvaranja pregovora neophodan suštinski napredak Bosne i Hercegovine u vezi s 14 prioriteta. “Nema prečica, moramo biti sigurni da Bosna i Hercegovina ostvaruje rezultate prije otvaranja pregovora, jako je puno posla u narednih šest sedmica”, kazao je Rutte.

Rutte je nakon sastanka sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto, Ursulom von der Leyen i premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem izjavio da su sastanci s predstavnicima vlasti u BiH dali široku sliku prilika i stanja u BiH kontekstu evropskog puta i narednih koraka.

“Nizozemska i Bosna i Hercegovina uživaju snažne dugogodišnje veze. Imamo zajedničku istoriju sa jednom mračnom stranicom koja je stvorila ipak jednu neraskidivu vezu između svih nas. Stranica na koju se uvijek moramo vraćati, nešto čega se uvijek moramo sjećati i čuti glasove onih koji nažalost više nisu u prilici da nam se obrate”, rekao je Rutte.

Dodao je kako je zadovoljstvo Nizozemskoj da pomogne u izgradnji BiH i da to rade i kroz misiju EUFOR-a.

“Podržavamo evropske ambicije BiH, jer je u konačnici naš zajednički interes da BiH zauzme svoje mjesto za stolom evropske porodice, kao jedinstvena i suverena država”, rekao je Rutte.

Dodao je da je ovo i u interesu EU-a, da zemlje kandidati budu što snažnije i prosperitetnije. Također je naglasio da se proces pridruživanja ocjenjuje na osnovu konkretnih rezultata.

“Reforme su neodvojiv dio ovog procesa. Ako pogledamo sadašnje stanje, mislim da moramo biti iskreni i reći da je još puno posla ostalo za BiH prije nego što zemlja postigne potrebni stepen ispunjenosti uslova za dalje korake. Potreban je suštinski napredak po, sad već slavnom popisu 14 ključnih prioriteta, prije nego što dođemo do naredne faze otvaranja pregovora”, rekao je Rutte.

Nizozemska se prošle godine protivila otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom, a na pitanje novinara da li će kao premijer te zemlje promijeniti mišljenje, Rutte je rekao da još uvijek nije spreman.

“Što se tiče Nizozemske, cijeli proces mora biti utemeljen na ispunjavanju kriterija, na ostvarivanju rezultata. Nema nikakvih prečica. Moramo biti apsolutno sigurni da BiH ostvaruje rezultate u oblasti vladavine prava, sprečavanju sukoba interesa, sporazuma sa Fronexom. Jako je puno posla u narednih šest sedmica ako želimo da u martu imamo pozitivnu odluku o otvaranju pregovora, tako da u ovom trenutku nisam spreman, ali me današnji sagovornici uvjeravaju da se na tome radi i to jeste ohrabrenje, ali moramo vidjeti hoće li se to desiti. Stojimo na raspolaganju da pružimo podršku, ali ovo su poprilično veliki i zahtjevni zadaci”, rekao je Rutte.

Plenković: Pred Bosnom i Hercegovinom je šansa, Hrvatska će je iskreno i prijateljski podržati

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak u Sarajevu, govoreći o europskom putu Bosne i Hercegovine, kako je pred tom zemljom šansa da ulovi korak sa drugim zemljama jugoistoka Europe te kako će je Hrvatska iskreno, prijateljski i partnerski podržati Bosnu i Hercegovinu.

Plenković je govorio na konferenciji za novinare nakon današnjeg sastanka u Sarajevu, kojem su prisustvovali predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i premijer Holandije Mark Rutte.

Premijer Hrvatske podsjetio je kako sastav delegacije koja danas boravi u Sarajevu nije slučajan, te kako je on plod rasprave na Europskom vijeću u decembru, kada je Bosna i Hercegovina dobila dosad najbolje ocjene koje je vode prema odluci Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s EU-om.

Rekao je kako je današnja posjeta poticaj prije svega Vijeću ministara, ali i Parlamentarnoj skupštini BiH da u sljedećim tjednima donese određene zakone, da poduzme određene reformske napore, kako bi dala argumente Europskoj komisiji, te kako bi se u konačnici stvorili preduvjeti za postizanje konsenzusa među 27 država članica o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Rekao je kako su se u protekle dvije godine dogodile tektonske promjene kada je riječ o politici proširenja EU, napominjući da prije dvije godine niko nije vjerovao da će Ukrajina dobiti status kandidata.

„Ruska agresija na Ukrajinu i Putinova politika ubrzala je proces proširenja. I upravo ovaj promijenjeni kontekst, pa i metodologije pregovora, daje šansu Bosni i Hercegovini da ulovi korak sa drugim zemljama jugoistoka Europe. Hrvatska je godinama najsnažniji, najčvršći, najveći zagovaratelj i prijatelj Bosne i Hercegovine kada je riječ o ubrzanju njenoga članstva u EU”, rekao je Plenković.

Podvukao je kako je sada trenutak kada je otvoren politički prozor da se naprave iskoraci i u pogledu usvajanja nekih zakona. Rekao je da na temelju onoga što su danas mogli čuti tokom sastanka ima dojam da je “poruka itekako shvaćena i prihvaćena i da ćemo u sljedećim tjednima uz potporu svih nas, ali prije svega uz političko preuzimanje odgovornosti, identificiranje svih aktera u političkom životu BiH, a osobito vladajuće koalicije, dobiti upravo one argumente da ta odluka u ožujku bude i donesena”.

Plenković je također naglasio kako je ovo zadnja godina rada ove europske komisije, te da ako se propusti mart, izgubit će se cijela ova godina u pogledu donošenja pozitivnih odluka o Bosni i Hercegovini.

“Tu nema nikakvih dilema. Nakon izbora slijedi ustrojavanje novih institucija, novi program komisije i sve to će nas za tren dovesti u siječanj 2025. Zato je moja poruka i apel svim prijateljima i partnerima u Bosni i Hercegovini da se ovaj prozor koji je sada otvoren itekako iskoristi, a Hrvatska će sa svoje strane činiti ono što stalno radi iskreno, prijateljski i partnerski podržati Bosnu i Hercegovinu u toj ključnoj odluci“, poručio je Plenković.

Posjeta evropskih zvaničnika je uslijedila nakon odluke Evropskog vijeća u decembru 2023. o otvaranju pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom onda kada se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijima za članstvo. Evropsko vijeće je također pozvalo Komisiju da izvijesti Vijeće o napretku najkasnije u martu 2024. u cilju donošenja odluke.

Posjeta ima za cilj ohrabriti vlasti u Bosni i Hercegovini da iskoriste ovu priliku i intenziviraju napore kako bi do marta 2024. godine ostvarili neophodan napredak po 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Osim toga, posjeta je prilika i za diskusiju o mogućnostima koje nudi Plan rasta Evropske komisije za Zapadni Balkan.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. В настоящей экономической обстановке, где неожиданные финансовые обязательства могут возникнуть в любое время, поиск надежного и удобного источника финансовой помощи…

  2. В настоящей экономической обстановке, где неожиданные финансовые обязательства могут возникнуть в любое время, поиск надежного и удобного источника финансовой помощи…