Važna je i boja: Ovo je sve što trebate znati o tekućini za pranje stakla

Nestanak tekućine za stakla ili – punim nazivom – tekućine za brisače vjetrobranskog stakla velika je smetnja u vožnji, pogotovo ako pokušavate vidjeti kroz prljavštinu i snijeg. Kao i njezin daljnji rođak antifriz, tekućina za brisače vjetrobranskog stakla dolazi u raznim bojama.

Boja antifriza označava njegovu vrstu i aditive koje proizvođači originalne opreme navode kao potrebne za zaštitu motora od pregrijavanja i korozije. Trenutačno ne postoje službeni standardi boja za tekućinu i, ovisno o marki, one mogu označavati različite stvari, ali postoje neka uvriježena pravila.

Plava: standardna tekućina za cijelu godinu, učinkovita za prašinu i prljavštinu s ceste.
Zelena: ljetna vožnja, učinkovita kao sredstvo za uklanjanje insekata.
Narančasta: sve sezone s odmrzivačem, učinkovita protiv poledice i soli na cesti.
Žuta: zimi s odleđivačem, učinkovito za topljenje leda s vjetrobranskog stakla, sa zaštitom od smrzavanja do -35 stupnjeva.
Ljubičasta: koncentrirana mješavina tekućine za brisače za ljeto.

Bez obzira na boju, ipak pročitajte naljepnicu kako biste utvrdili zadovoljava li tekućina za brisače vjetrobrana koju namjeravate kupiti potrebe vašeg vozila. Ako vaše vozilo ima sustav brisača sa senzorom za kišu, odaberite tekućinu za pranje koja ne ostavlja tragove i temeljito čisti vjetrobransko staklo. Tragovi na vjetrobranskom staklu mogu zbuniti infracrveni senzor za kišu koji se nalazi pored retrovizora, držeći brisače uključenima čak i ako ne pada kiša.

Od čega se sastoji tekućina za brisače?

Plava tekućina za pranje radi dobro za većinu primjena. Važno je koristiti tekućinu za brisače koja sadrži sredstvo za odleđivanje tijekom zime ako živite u hladnijim klimama s čestim snijegom. Potražite tekućinu za brisače vjetrobranskog stakla za uklanjanje insekata ako provodite dosta vremena vozeći autocestama.

Ne postoje standardi za sastojke tekućine za brisače. Tekućina je uglavnom voda i može sadržavati aditive kao što su metanol, etanol, izopropil ili denaturirani alkohol, amonijak, boje, blage odmašćivače, deterdžente i etilen glikol (sredstvo protiv smrzavanja).

Većina tekućina za pranje sadrži površinski aktivne tvari, kemikalije koje pomažu brisačima da ravnomjerno rasporede tekućinu za pranje kako bi bolje očistili vjetrobransko staklo. Neki proizvođači više ne koriste metanol (jer je to opasna tekućina) ili denaturirani alkohol (jer može uništiti boju vozila).

Mogu li uliti vodu u tekućinu za brisače?

Nikada ne biste trebali ulijevati vodu u tekućinu. Voda će smanjiti sposobnost čišćenja tekućine za brisače i povećati vjerojatnost ostavljanja tragova na vašem vjetrobranskom staklu. Još važnije, spremnik tekućine za pranje, crijeva, mlaznice i pumpa za pranje mogu se smrznuti i popucati ako zaboravite isprazniti vodu prije nego što temperatura padne ispod ništice.

Još jedan savjet: spremnik tekućine za pranje vjetrobranskog stakla jedna je od najzanemarenijih stvari u našim vozilima. Zamijenite ga ako ima naslaga blata ili hrđe koje mogu začepiti ili oštetiti pumpu tekućine za pranje.

Konačno, imajte na umu: ni najbolja tekućina za brisače vjetrobranskog stakla neće nadoknaditi istrošene ili oštećene brisače.

(TIP/Izvor: Index.hr/Foto: Shutterstock)